Felszolgálási díj (szervizdíj) adózása, számvitele

Kérdés:

A szervizdíjat az adott társaság nem különíti el pénztárgépében, az 5%-os és 27%-os szolgáltatással együtt kerül rögzítésre. A pénztárgépben hogy kell elkülöníteni a szervizdíjat, hogy kimutatható legyen? Külön kell regisztert nyitni az 5%-os és 27%-os szervizdíjra? Számvitelileg és adóvonzata tekintetében miként kell kezelni a szervizdíjat bevétel oldalon, valamint a dolgozóknak történő kifizetése tekintetében? Hogyan kell könyvelni a kapott és kifizetésre váró szervizdíjat az adott társaság könyveiben havonta? Milyen analitikával lehetséges a szervizdíj alátámasztása?

Részlet a válaszából: […] ...járulékot – a munkabérhez hasonlóan – a foglalkoztatónak kell megállapítania és levonnia a felszolgálási díj összegéből.Számviteli szempontból a felszolgálási díj áfát nem tartalmazó összegét a vállalkozásnak az értékesítés nettó...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. szeptember 28.

Reprezentáció, üzleti vendéglátás közterhei

Kérdés: Melyek a reprezentáció, üzleti vendéglátás közterhei 2010-ben?
Részlet a válaszából: […] ...és aszemélyi jövedelemadóval növelt összege után 27 százalékos egészségügyihozzájárulás terheli.Olvasói észrevétel(megjelent a Számviteli Levelek 236. számában – 2011.01.27.)Észrevétel: A Számviteli Levelek 232. számában a 4792. kérdésre adott...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. november 18.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...Azigénybe vett természetbeni étkezés értékét – az áfát is magában foglaló -fogyasztói áron kell számításba venni, bár a számviteli elszámolásokban azt nemfogyasztói áron kell könyvelni.A kifőzde üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.