Nem jelentős hiba ellenőrzése

Kérdés: A kéményseprő vállalat 2006-2007-ben téves összegről állította ki a számlát. A hiba feltárása 2008-ban volt. Erről értesítettük a vállalatot, amely a számlákat októberben módosította. Az összeg egyik évben sem jelentős, így számvitelileg beépül a tárgyévi gazdálkodásunkba. Mi a helyes könyvelése a módosító számláknak?
Részlet a válaszából: […] ...esetben külön a 2006. éskülön a 2007. évet) érintően feltárt hibák és hibahatások értékének együttesösszegét.Az ellenőrzés, az önellenőrzés megállapításait (a hibákat, ahibahatásokat) a folyamatos könyvelés keretében kell könyvelni, elszámolni,mivel...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. január 8.

Önellenőrzés 2001. évre

Kérdés: A társaság 2007. évben szállítójától helyesbítő számlákat kapott a 2001-2002. évi teljesítéshez kapcsolódóan. A számlák könyvelése után a 2001-2002. évekre elszámolt költség csökkent, illetve a 2007. évben a számvitelben kimutatott adózás előtti eredmény magasabb lett. A 2007. évi társaságiadó-bevallásban a fenti összegek adóalap-csökkentő tételként szerepeltek, 2002. évre vonatkozóan a 0729 bevallás benyújtása után önrevízió keretében vallották be az eredménytöbblet társasági adóját. Kell-e önellenőrizni a 2001. évi társasági adót, vagy tekinthető-e adózás szempontjából elévült kötelezettségnek?
Részlet a válaszából: […] ...jelentős vagy nem jelentős összegű hibát eredményeztek. [Az Szt.3. §-a (3) bekezdésének 3. és 4. pontja szerint.] Amennyiben az önellenőrzésmegállapításai egyik évben sem minősültek jelentős összegű hibának, akkor a2007. évi – a kérdésben leírt módon...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. augusztus 28.
Kapcsolódó címke:

Személyi jövedelemadó önellenőrzése (eva)

Kérdés: A betéti társaság 2003. december 31-ével evás lett. Az evánál a könyvvezetés módját bevételi nyilvántartásban jelölte meg. A bt. főállású tagja, aki személyesen is részt vesz a bt. munkájában, a minimálbért számolta el jövedelemként, és azt meg is adózta személyi jövedelemadóval. 2006-ban jutott tudomásomra, hogy ha a minimálbért csak a bérjárulékok alapjának számolom el, de valójában ki nem veszem, akkor az szja-t nem kell kifizetnem. Ezért, mint evás, a bevételek és kiadások után megmaradt összeget veszem ki, aminek adóját az evában fizettem meg, külön szja-t fizetnem nem kell. Önrevízióval visszakérhetem-e a befizetett szja-t vagy nem, illetve hogyan tudom a téves bevallásokat a fennálló rendelkezéseknek megfelelően rendezni?
Részlet a válaszából: […]

A leírtak szerint a minimálbérnek megfelelő jövedelemfelvét és személyijövedelemadó-fizetés történt, így feltételezhetően személyijövedelemadó-bevallás benyújtására is sor került. Ennek önellenőrzése nem lehetséges.

 

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. január 24.
Kapcsolódó címkék:  

Önellenőrzés esetén az áfa visszaigénylése

Kérdés: Az Áfa-tv. 48. §-ának (7) bekezdése szerint a visszaigényelhető adót (áfát) csökkenteni kell a visszaigénylési kérelmet tartalmazó bevallás benyújtására előírt időpontig ki nem fizetett adóval. Mi a helyzet akkor, ha egy havi áfabevalló cégnél önellenőrzést kell elvégezni 2006. év június hónapjára vonatkozóan, mert korábban tévesen került megállapításra az áfa? Kérhető-e annak a számlának az áfája (a kiutalás feltételei adottak), ha az önellenőrzés esedékessége 2007. szeptember 12-e, és a számla 2006 decemberében lett teljesen kifizetve? Visszaigényelhető-e az áfa összege a most összeállított önellenőrzési bevallásba, ha a számla 2006. júniusi teljesítésű, nem lett megfizetve 2006. július 20-ig, viszont az önellenőrzés esedékessége előtt (2006 decemberében) már teljes egészében ki lett egyenlítve a számla?
Részlet a válaszából: […] ...adót az adóalany már a 2006. július havi fizetendő áfacsökkentéseként figyelembe vette. Nincs tehát arra lehetőség, hogy egy utólagosönellenőrzés keretében az eredetileg a megfizetetlenség okán vissza nemigényelhető adót az adóalany...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. november 22.
Kapcsolódó címkék:  

Járulékbevallás önellenőrzésének könyvelése

Kérdés: Ha egy társaságnál 2007. 05. hónapban járulék-önellenőrzést kell végrehajtani 2007. 01-02. hónapokra vonatkozóan, akkor a társaságnál mikor, milyen időszakra kell könyvelni az önellenőrzést? A nyilvántartásba vételkor? Vagy vissza kell könyvelni? Az általunk használt könyvelőprogram megengedi az évközi javítást, a visszakönyvelést. Mi a helyzet akkor, ha havonta van zárás? Mikor kell könyvelni az áfa-önellenőrzést?
Részlet a válaszából: […] ...választ azzal kell kezdeni, hogy az adó- ésjárulék-ellenőrzésre (önellenőrzésre) vonatkozó előírások eltérnek a számvitelielőírásoktól.Az Art. előírásai alapján az ellenőrzés, az önellenőrzés azadó alapja, az adó, a költségvetési támogatás...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. október 11.

Önellenőrzés a 10 százalékos adózásnál

Kérdés: A társasági adóval kapcsolatban szeretném kérdezni: amennyiben egy kis cégnél teljesültek a kedvező, sávos 10 százalékos társaságiadó-fizetés feltételei, de a bevallásában nem élt ezzel a lehetőséggel, utólag önellenőrizheti-e bevallását?
Részlet a válaszából: […] ...önellenőrzésre vonatkozó előírásokat az Art. 49. §-atartalmazza. E paragrafus (1) bekezdése szerint az önadózás útján megállapítottvagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot – az illeték kivételével – és aköltségvetési támogatást az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. szeptember 13.
Kapcsolódó címke:

Kedvezményes önellenőrzés

Kérdés: A legutóbbi törvénymódosítások óta ha valaki maga előtt görget egy még be nem vallott adót, amely még nem évült el, de 2006. 06. 09-éig azt bevallotta, akkor azt még helyre teheti úgy, hogy közben megúszhatja az önellenőrzési pótlékot. Az önellenőrzési pótlék elengedése mellett automatikus részletfizetés kerül megállapításra. A kérdés az: ez a speciális szabály alkalmazható-e korlátozás nélkül? Például akkor, ha az adózó adóellenőrzés alatt áll, vagy ellene most hoztak elmarasztaló megállapítást, de az még nem emelkedett jogerőre?
Részlet a válaszából: […] ...előírásából. E szerint a 2006. június 9-ét megelőzőenbevallott és a 2006. december 31-éig helyesbített adó különbözete után önellenőrzésipótlék-fizetésikötelezettség nem terheli az adózót, ha az adóhatóság ellenőrzését megelőzőenfeltárja, hogy az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. október 26.
Kapcsolódó címke:

Önellenőrzés jogutódlással megszűnt adózónál

Kérdés: 2004-ben egy bt. átalakult kft.-vé. A záró bevallások beadása után derült ki, hogy a 0402-es bevallást hibásan nyújtotta be. Hogyan és kinek a nevében kell az önellenőrzést benyújtani?
Részlet a válaszából: […]

Az önellenőrzést a jogutódnak a saját nevében kell benyújtani, tekintettel arra, hogy az Art. szerint a kötelezettségek őt terhelik.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. augusztus 11.
Kapcsolódó címke:

Önrevízióval igényelt támogatás elszámolása

Kérdés: Társaságunk elfelejtette figyelembe venni a 8/1993. EüM-PM rendelet 2003. évi változását. Ezért kevesebb támogatást vettünk igénybe. 2004 októberében az adóhatóság elfogadta az önrevíziót és kiutalta az összeget. Hova könyveljem a 2003. évet érintő összeget? Célszervezet vagyunk, társasági adó nem érint.
Részlet a válaszából: […] ...a társaság 2003-ban kevesebb támogatást vettigénybe, akkor az adóhatósághoz – önellenőrzés keretében – 2004-ben benyújtottigénylést a bevallás alapján könyvelni kell (T 362-9 – K 9671). Mivel előzőévet érintő a hiba, könyvelni is előző évi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. június 9.
Kapcsolódó címkék:  

Előző év(ek) adatainak módosítása a beszámolóban

Kérdés: A 2003. évi beszámoló és társaságiadó-bevallás elkészítése után módosult az eredmény, kevesebb prémium kifizetésére került sor. Nem jelentős a hiba, az önellenőrzést elvégeztük. Az önellenőrzéssel bevallott és megfizetett társasági adót hogyan kell 2004-ben elszámolni? A 2004. évi 0429 nyomtatvány kitöltésénél adóalap-csökkentő? Milyen összeg szerepeljen a 2004. évi beszámoló eredménykimutatásának fizetendő adó sorában? Hogyan biztosítható az egyezőség a 2004. évi eredménykimutatás és a 0429 01 sora között?
Részlet a válaszából: […] ...tartalmazza az ellenőrzésselkapcsolatos legfontosabb fogalmakat. Ezen fogalmakból és az Szt. egyébelőírásaiból következik, hogy az önellenőrzés megállapításait is a hibafeltárásának üzleti évében a folyamatos könyvelés keretében könyvelni kell, elkell számolni...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. május 26.
Kapcsolódó címke: