Anyagköltség vagy elábé


Az anyagköltség és az elábé fogalmának meghatározása gondot jelent a vendéglátásnál és a bolti kiskereskedelemben. Például a vendéglátásban a felszolgált, kimért ital, a fagylalt áru vagy anyag, a kiskereskedelemben a 15-20 dkg-onként értékesített felvágott áru vagy anyag? Fontos ez a helyi adóbevallás miatt is, mert városunkban más mértékkel adózik a kereskedelmi tevékenység, mint a vendéglátás, mint szolgáltató.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2003. június 12-én (62. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 1282

[…] vásárolt anyagot, árut felhasználták vagy értékesítették jellemzően változatlan formában. Amikor a vendéglátásban a vendég italt kér és kap, és az ital ellenértékét külön fizeti meg, akkor a vendéglátó az eladott ital bekerülési értékét elábé-ként, a kapott ellenértéket pedig az italértékesítés árbevételeként számolja el. (Ez igaz a kimért italra is, hiszen önmagában az a tény, hogy kisebb mennyiségben adják el, nem változtatja meg a vásárolt anyagot, árut.) Amikor a vendéglátásban az italt az ételek előállítása során használják fel, vagy annak ellenértékét (például a vacsorán) a felszolgált étel ára magában foglalja, akkor az ételkészítéshez felhasznált, az étel részét képező ital bekerülési értéke anyagköltségként számolandó el. A bolti kiskereskedelemben a vásárolt felvágott értékesítése akár rúdban, akár szeletelve (15-20 dkgonként) történik, az változatlan formában történő […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.