5 cikk rendezése:
1. cikk / 5 Lejárt szavatosságú cukrásztermékek
Kérdés: Cukrászda üzemeltetésénél mi a helyes eljárás azokkal az árukkal, amelyek szavatossága lejárt? Az áru csökkentett értéken sem adható el? Jelenleg ezek selejtezésre, megsemmisítésre kerülnek. A termékek bekerülési értéke (vásárolt a beszerzési értéken, saját gyártású süteményeknél azok bekerülési értékén) maradhat-e az elábén, illetve anyagköltségen (így az iparűzési adó alapját csökkenti), vagy mint egyéb ráfordítást kell kezelni? A beszerzett áruk és anyagok év közbeni beszerzéskor 5/8-ra kerülnek elszámolásra. Megfelelő megoldás-e az, ha a selejtezéskor a selejtezendő tételek visszakerülnek a 2-es számlaosztályba, és onnan a 86-ra kivezetésre?
2. cikk / 5 Bérszámfejtő program hibája
Kérdés: Bérszámfejtő programunk programhiba folytán a leszámoló dolgozóknak rosszul számolta ki a bérüket. Így cégünk többet fizetett ki, mint amennyit ki kellett volna fizetnie. A hiba akkor derült ki, amikor a programot megjavították. Az így számfejtett összeget cégünk a dolgozóktól már nem kaphatja vissza. A túlfizetést hova kell könyvelni? Az 541. számlára vagy a 8. számlaosztályba?
3. cikk / 5 Az ötös számlaosztály számláinak zárása
Kérdés: Az év végi zárásban az 5. számlaosztály számláit össze kell vezetni a 8. számlaosztály megfelelő számláival. Az aktivált saját teljesítmények értéke számla melyik 8. számlaosztály számlára kerül átvezetésre?
4. cikk / 5 Munkaerő-kölcsönzés bérének és bérjárulékainak könyvelése
Kérdés: Hogyan kell helyesen könyvelni a munkaerő-kölcsönzést gyakorlónál a bért és járulékait? Helyes-e, ha a kölcsönadott munkaerő bérköltségét a 8. számlaosztályon belül számoljuk el?
5. cikk / 5 Költségek, ráfordítások elszámolása
Kérdés: Miért kellett változtatni a költségelszámolás rendjén? Miért kell a költségeket az 5. számlaosztályból a 8. számlaosztályba átvezetni? Hogyan és mikor kell az átvezetést könyvelni? Kötelező-e az 5. számlaosztály használata?