Cukrászsütemények áfája

Kérdés: Hivatkozva a NAV honlapján 2011. 06. 07-én és 2009. 10. 16-án megjelent, cukrászsütemények értékesítésekor alkalmazandó adó mértékéről tárgyú tájékoztatókra, kérem véleményüket az alábbi konkrét esetre. Irodánk egyik ügyfele csomagolt cukrászsütemények gyártójaként azokat viszonteladók részére értékesíti. A VTSZ 1905.90 szám alapján cukrászsüteményeknél 18%-os áfakulcsot alkalmaznak. Kérem véleményüket, hogy a fentiekben hivatkozott tájékoztatások alapján 2011. 07. 01-jétől a cukrásztermékek gyártójaként a nagykereskedelmi értékesítéseink során 18 vagy 25%-os áfakulcsot kell alkalmaznunk, illetve kell-e vizsgálnunk, hogy a terméket helyben fogyasztják-e vagy elviszik?
Részlet a válaszából: […] ...– részére a kérdésessüteményeket, nem is kezelheti ezt másként, mint termék értékesítéseként (mivelő nyilván nem szolgálja fel fogyasztásra a termékeket vevőinek).A gyártónak nem kell vizsgálnia, hogy az értékesítési láncvégső fogyasztójához a sütemény...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. november 17.
Kapcsolódó címkék:  

Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...– legalább értékbeni nyilvántartástkell vezetni fogyasztói áron és a saját konyha előállítási közvetlenönköltségén. Ha a helybelifogyasztás nem a mintaboltban, hanem a saját konyhán történik, annakelszámolása, bizonylatolása a saját konyhához kell, hogy kapcsolódjon...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék: