Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...Azigénybe vett természetbeni étkezés értékét – az áfát is magában foglaló -fogyasztói áron kell számításba venni, bár a számviteli elszámolásokban azt nemfogyasztói áron kell könyvelni.A kifőzde üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] A kérdésben leírtak alapján sajátosan kell az étkeztetéshez felhasznált saját előállítású termékek értékét meghatározni. Ha a saját előállítású terméket közvetlenül értékesítenék, akkor természetesen közvetlen önköltségen, de az eladási ár nem lehetne...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Juttatások az új szövetkezeti törvény alapján

Kérdés: Az új típusú szövetkezetek kulturális, oktatási, szociális feladatainak megvalósításával kapcsolatos kifizetések adózásáról – ha lehetséges – részletesebb információt kérünk.
Részlet a válaszából: […] ...Szöv-tv.-hez kapcsolódó számviteli, adózási kérdésekről részletesen szóltunk a Számviteli Levelek 23. számában a 462. kérdésre adott válaszban. Itt elsősorban a juttatásokhoz kapcsolódó szja-fizetési kötelezettségekről szólunk.A Szöv-tv. a kulturális, oktatási...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.