Irodaház bekerülési értékébe tartozhat-e a mélyhűtő kamra?

Kérdés: A cég irodaházat épít saját részére. Az épület bekerülési értékébe tartozhat-e az üzemi konyhához épített mélyhűtő kamra?
Részlet a válaszából: […] ...az építmény részt, illetve a mélyhűtést biztosító technoló­giát.A kérdésből nem derül ki, hogy az irodaházon belül van-e az üzemi konyha, vagy az üzemi konyha különálló épület. Az üzemi konyhához hozzáépített mélyhűtő kamra építmény (épület)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. október 12.

Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...juttatott szolgáltatásnál a szokásos piaci értéke vagy abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni. Saját üzemi konyha esetében a jövedelemnek minősülő juttatás értékének meghatározásához elsődlegesen meg kell állapítani a saját...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Természetbeni juttatás értéke

Kérdés: Társaságunk üzemi konyhát üzemeltet, ahol a dolgozók étkeznek. A konyha működtetésével kapcsolatos áram- és vízdíj, bérleti díj, gázdíj megfizetése természetbeni juttatásnak minősül-e 2004-ben és 2005-ben? A menü árába nem épültek be a feltüntetett költségek.
Részlet a válaszából: […] ...juttatás értékénekmeghatározásához, akár az adómentes, akár az adóköteles részre, a piaci áratkell meghatározni. Saját üzemi konyhán a saját előállítású étel esetén a piaciár meghatározására az önköltség + szokásos haszon módszer használható...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. január 20.

Belső számla használata

Kérdés: A gazdasági események könyvelése során több esetben előfordul, hogy ún. "belső számlát" készítünk, mivel ezen gazdasági eseményekhez áfafizetési kötelezettség is kapcsolódik. Ha nem használhatjuk a "belső számlát", akkor ezeket a gazdasági eseményeket milyen bizonylaton lehet elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...kötelezettség is kapcsolódik, mert a társaság saját vállalkozásban megvalósított beruházását aktiválja, vagy saját üzemeltetésű üzemi konyhai, üdülői szolgáltatását természetbeni juttatásként számolja el [az Áfa-tv. 7. §-ának (1)-(2), illetve 9....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. március 18.

Étkezési utalványok elszámolása

Kérdés: Társaságunk saját üzemi konyhát üzemeltet, dolgozóink melegétkeztetése céljából. Ennek igénybevételéhez havonta 4000 Ft értékben étkezési utalványt adnak, amit teljes összegében az utalványok átvételekor természetbeni juttatásként számolnak el. Az igénybe vett ebéd ellenértékét számlázzuk, a kiegyenlítése készpénzzel, illetve az étkezési utalványok átadásával történik. Az étkezési utalványok az év végéig válthatók be. Kérdésünk: a kiadott, de fel nem használt étkezési utalványok értékét mutató, étkezési utalványok elszámolási számla év végi egyenlegét hogyan rendezzük?
Részlet a válaszából: […] ...megfelelően jár el, ezért vetődhetett fel a kérdés.Az étkezési utalványok átadásakor a dolgozók még nem vették igénybe a saját üzemi konyha szolgáltatását, így az étkezési utalványok átadását nem szabad költségként elszámolni. Mivel a társaság által...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. július 3.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...az étkezési térítés, a munkáltató által természetben nyújtott étkeztetés, továbbá a reprezentáció is.Ha a vállalkozásnak saját üzemi konyhája van, akkor annak közvetlen és közvetett költségeiből a dolgozók, illetve a vállalkozáson kívül állók által meg...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

Elsődleges költséghely-költségviselő költségelszámolás: saját készletek felhasználása

Kérdés: Saját termelésű készletek felhasználásánál hogyan lehet kiszűrni a költséghalmozódásokat, ha költségeinket elsődlegesen a 6-7. számlaosztályokban könyveljük? Korábban erre az 57. számlacsoportot használtuk. Milyen 5-ös számlát kell használni a felhasznált saját termelésű készletek, a befejezetlen termelés elszámolásánál, a segédüzemi költségeknek az igénybe vevő ágazatokra történő áttételezésénél?
Részlet a válaszából: […] ...közvetlen önköltségét: T 61-68 – K 794, T 71-78 – K 794. (Idetartozik például az is, amikor a saját előállítású terméket a saját üzemi konyha használja fel.) Amennyiben a saját termelésű készleteket továbbfelhasználás előtt készletre vették, akkor könyvelni kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. május 9.

Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...szükséges ételek elkészítéséhez felhasznált anyagokat árukészletnek. Ugyanígy helytelen árukészletnek tekinteni a saját üzemi konyha részére vásárolt étkeztetési anyagokat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...az esetben, ha a vállalkozás üzemi konyhát tart fenn és az étkezésért felszámított díj kevesebb, mint a közvetlen költségek együttes összege, akkor a különbözet az Szja-tv. 69. §-ának (1) bekezdése alapján természetbeni juttatásnak minősül, személyi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.