Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Engedélyhez kötött tevékenység felfüggesztése (eva)

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2003. január 9. (Számviteli Levelek 51. szám, 1048. kérdés)

Olvasói kérdés Az Eva-tv. szerint nem választhatják az evát olyan adóalanyok, akik a PSZÁF engedélyéhez kötött tevékenységet folytatnak. Amennyiben a cég már nem folytat ilyen tevékenységet, de a vállalkozás korábbi szolgáltatásai miatt az engedélyköteles tevékenység szerepel a társasági szerződésben, kell-e a társasági szerződést módosítani, az engedélyt visszaadni az eva választhatóságához, vagy elegendő-e az, ha a cégnek nincsenek ilyen tartalmú kimenő számlái, azaz jelenleg nem végez ilyen szolgáltatást?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]törvényben meghatározott eltérésekkel - például: értékpapír nyilvános forgalomba hozatala esetén a tájékoztató és a nyilvános ajánlattétel közzétételéhez (zártkörű forgalomba hozatal esetén elegendő a bejelentés); befektetési szolgáltatási tevékenység, kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenység végzéséhez, valamint árutőzsdei szolgáltatási tevékenység folytatásához; pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő pénzügyi szolgáltatás nyújtásához; biztosítási, biztosítási alkuszi, többes biztosítási ügynöki és biztosítási szaktanácsadói tevékenység folytatásához. Ugyanakkor[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kettős könyvvitelt vezető evás bt. az áttérésnél nem vehette igénybe a 20%-os kedvezményt a házipénztárban felgyülemlett összegre. Most igénybe veheti-e a 10%-os kedvezményt?

Tovább a teljes cikkhez

Ha egy evás egyéni vállalkozó családi házát értékesíti, az Eva-tv. alapján vagy az Szja-tv. alapján keletkezik adófizetési kötelezettsége? Avállalkozó előző években a rezsiköltségek (víz, villany, telefon stb.) egy részét arányosítva elszámolta költségként?

Tovább a teljes cikkhez

Kft.-nk az eva hatálya alá tartozik. Az előírt osztalékunkat éveken keresztül nem tudtuk kifizetni. Megtehetjük-e, most az evás korszakunkban, hogy lemondunk arról cégünk javára? Milyen adóvonzatról beszélhetünk ekkor? Bevételként kell-e kezelni ezeket az összegeket?

Tovább a teljes cikkhez

A főállású beltagnál kell-e a jövedelemből levonni szja-t, vagy azonos elbírálás alá esik, mint az egyéni vállalkozó?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére