K+F tevékenység a mezőgazdaságban


Társaságunk mezőgazdasági tevékenységet folytat. Saját tevékenységi körünkben folytatott kutatás-fejlesztési tevékenység keretében kedvezőtlen adottságú termőhelyen energetikai célú ültetvényeket telepítünk pozitív gazdasági eredmény elérése céljából. Amikor az ültetvény eléri a vágásérett kort (7-10 év), ökológiai, környezeti, növényvédelmi és hozamvizsgálatokat végzünk. A projekttel kapcsolatosan az alábbi költségek merülnek fel:
1. -az ültetvénytelepítés költségei,
2. -a kutatásban részt vevő munkatársak bérköltsége,
3. -az ültetvény folyamatos ápolásának a költsége (külső vállalkozók által végzett szolgáltatás),
4. -a projekt dokumentálásához használt laptopok beszerzése,
5. -az ültetvény vadvédelmi kerítésének építési költsége.
Helyesen járunk-e el, ha az 1., 4., 5. pontokban felsorolt eszközök aktiválásra kerültek, és az elszámolt értékcsökkenést társaságiadóalap-csökkentő tételként is figyelembe vettük a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének t) pontja alapján? A 2. és a 3. pontban felsorolt költségeket a K+F közvetlen költségei között számoljuk el, vagy kutatás-fejlesztésként aktiválni kell? Mivel a projekt még nem zárult le, nem lehet megítélni, hogy sikeresnek minősíthető-e a végzett kutatás.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2011. október 6-án (252. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5170

[…] kutatás-fejlesztés gyakorlatára vonatkozó ismereteket tartalmaz az OECD kiadványa, a Tao-tv.-hez is használandó Frascati Kézikönyv. E szerint a mezőgazdasági termelés előmozdítását szolgáló kutatásba tartozik a műtrágyák, gyomirtó és rovarirtó szerek kutatása, a mezőgazdaság gépesítésének fejlesztése, a mező­gazdasági tevékenység környezeti hatásának vizsgálata, valamint a mezőgazdasági termelés és technológia kutatása és fejlesztése. Az energiatermelés és -elosztás hatékonyságát növelő eljárások kutatás-fejlesztése is lehet K+F tevékenység, de ebbe nem tartoznak bele a nyersanyag-erőforrások feltárására irányuló kutatások. A hivatkozottak alapján a kérdésben leírt ültetvénytelepítést nem tekinthetjük K+F tevékenységnek. Ha azonban van olyan - a kérdésben le nem írt – eleme az ültetvénytelepítésnek, amely belefér a mezőgazdasági termelés és technológia kutatása és fejlesztése fogalmi körébe, akkor is csak a kutatásban közvetlenül részt vevő munkatársak közvetlen bére és annak a járuléka, valamint az általuk a kutatás-fejlesztéshez közvetlenül felhasznált anyagok bekerülési értéke, továbbá a kutatás-fejlesztéshez használt eszközök, a kutatás-fejlesztés során elhasználódó eszközök amortizációja a használat időtartama függvényében vehető számításba K+F tevékenység közvetlen költségeként. A kérdésben felsorolt "költségek" valójában valamilyen beruházás érdekében merültek fel. Az ültetvények létesítésével, felszerelésével, ápolásával, a szükséges pótlásokkal kapcsolatos munkák bekerülési költségeit (ideértve a tervezés, a terület-elő­készítés, a támberendezések létesítésének, előállításának a […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.