Biztosítási díj – követelés vagy költség?


Egy társaság a következő feltételekkel kötött biztosítást:
Megnevezése: Teljes életre szóló folyamatos díjfizetésű kockázati életbiztosítás, kiegészítve baleseti halálra és baleseti rokkantságra szóló biztosítással. Szerződő: Társaság. Biztosított: magánszemély, a társaság alkalmazottja. Kedvezményezett: a magánszemély gyermekei. Lejárat: a biztosított halálakor vagy a baleseti rokkantság bekövetkezésekor.
A szerződő fél felmondás alkalmazása mellett választhat a visszavásárlási összeg kifizetése és a szerződés díjmentesítése között. Ezekkel a feltételekkel elszámolható-e az éves biztosítási díj személyi jellegű ráfordításként?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2011. december 1-jén (256. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5242

[…] a díjtartalék terhére pénzt vonhat ki (visszavásárolhat) úgy, hogy a biztosítási szerződés nem szűnik meg, és a pénzkivonáshoz nem kell a biztosított hozzájárulása – mert a szerződés aláírásakor erről lemondott -, akkor a társaság által befizetett biztosítási díj díjtartalékba kerülő részét nem lehet költségként elszámolni, azt mindaddig biztosítóval szembeni követelésként kell kimutatni, amíg a biztosítási szerződés a társaság számára meg nem szűnik. Ugyanígy a fizetett biztosítási díjat nem lehet költségként elszámolni, ha a biztosított személy előre lemond a társasággal való együttes kedvezményezettjelölés jogáról. Ebben az esetben is mindaddig, amíg a biztosítási szerződés a társaság számára meg nem szűnik, a befizetett biztosítási díj díjtartalékba kerülő részét a társaságnál a biztosítóval szembeni […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.