Kkv szerinti besorolás


Társaságunk 2004. évi XXXIV. tv. szerinti besorolásához kérem segítségüket: "A" magyarországi társaságunk 100 százalékos tulajdonosa a hongkongi anyavállalat, melynek további leányvállalatai vannak (80-100 százalék tulajdoni résszel) Európában, Amerikában, Ázsiában. "A" társaságunk az anyavállalattól kapott árut belföldön, külföldön, illetve láncügyleteken keresztül Európán kívüli országoknak is értékesíti. "A" társaságnak az amerikai leányvállalattal nincs üzleti kapcsolata. "A" társaságunknak további befektetései vannak 30-80 százalékos részesedéssel, ezek közül "B" társaságban 51 százalék tulajdonrésszel és szavazati joggal rendelkezik. Az anyavállalat nem készít konszolidált beszámolót, sőt beszámolója nem az IFRS-nek megfelelően készül.
Az érték- és létszámadatoknál figyelembe kell-e venni a közös anyavállalatunk adatait, valamennyi leányvállalatának adatait, attól függetlenül, hogy szerződéses viszonyban állunk velük vagy sem; az európai számviteli standardoknak megfelelően állítják össze beszámolóikat vagy sem? Ha az értékadatok magasan meghaladják a középvállalkozásnak megfelelő kategóriát, ám a létszámösszesítés 250 fő alatt marad, akkor is középvállalkozásnak számít a magyar társaság? "B" Kft.-nek, melyben 51 százalék-os tulajdonnal rendelkezik az "A" társaságunk, mi alapján határozza meg a kkv szerinti besorolását? "A" társaság nem készít konszolidált beszámolót.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2013. január 10-én (278. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5700

[…] és a leányvállalat vagy leányvállalatok adatainak (az utolsó elfogadott beszámoló alapján) összeadásával (ha lenne konszolidált beszámoló, akkor az abban szereplő adatokkal egyezően) kell meghatározni. A számításnál minden olyan vállalkozás adatait figyelembe kell venni, akár belföldi, akár külföldi jogszabály alapján alapították, akár szerződéses viszonyban áll velük, akár nem, amely a Kktv. 19. §-a 5. pontja alapján vállalkozásnak minősül. A számítást nem befolyásolja, hogy a beszámolót az egyes társaságok az európai számviteli standardoknak megfelelően állítják össze vagy nem. Abban az esetben, ha "A" társaságnak vannak a Kktv. 4. §-a szerinti partnervállalkozásai is, akkor e vállalkozások arányos létszám- és pénzügyi adataival is növelni kell a mutatókat. A számításnál figyelembe veendő arány a partnervállalkozásban lévő, vagy a partnervállalkozás "A" társaságban lévő részesedésének arányával – vagy ha a szavazati jog ettől eltér, akkor a szavazati jog és a részesedési arány közül a nagyobb aránnyal – egyezik meg.A Kktv. 3. §-a alapján a besorolás két mutató alapján történik: a létszám és a mérlegfőösszeg vagy árbevétel nagysága alapján, amelyek közül a létszámnak és legalább az egyik pénzügyi mutatónak a megjelölt értékhatár alatt kell lennie. Ez […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.