Külföldi magánszemélynek bérelt lakás terhei


Az 1921. kérdésszámra adott válaszuk úgy szól, hogy ha egy magyar cég külföldi illetőségű magánszemélynek bérel lakást Magyarországon, de ennek bérleti díját továbbszámlázza a külföldi anyacégnek, akkor a magyar cégnek nem keletkezik sem adó-, sem járulékfizetési kötelezettsége. A válasz nem tért ki a magánszemély adózására, és ezzel kapcsolatban merültek fel kérdések.
1. -Ha ez a külföldi magánszemély külföldi illetőségű (nem éri el a 183 napot), és a cég továbbszámlázza a bérleti díjat, jól gondolom-e, hogy neki az illetőség szerinti országban keletkezik adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettsége az ottani szabályok szerint?
2. -Ha ugyanez a külföldi magánszemély belföldi illetőségűvé válik, de a cég ugyanúgy kiszámlázza a bérleti díjat az anyacégnek, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben a magánszemély szempontjából lényegtelen a továbbszámlázás? Igaz ugyan, hogy a cég mentesítette magát az adó és járulék alól, de a 183 nap elérésével a magánszemély belföldi illetőségűvé válik, vagyis a kapott juttatás után szja-t és ehót kell saját maga után fizetnie?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2013. szeptember 5-én (291. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5992

[…] leányvállalat? Ha a külföldi anyacég a foglalkoztató, akkor a külföldi magánszemélyt kiküldetés keretében foglalkoztatják Magyarországon, azaz Magyarországon hivatali, üzleti úton van. (A kérdésből úgy tűnik, hogy a külföldi anyavállalat a foglalkoztató, hiszen az anyavállalatnak továbbszámlázzák a magyarországi bérleti díjat.) Így a magyar fogadó leányvállalat által biztosított szállás (fizetett lakhatási költség) az Szja-tv. 7.§-a (1) bekezdésének q) pontja szerinti hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértékének minősülhet. Ez adóalapba nem tartozó tételnek számít a Magyarországon kiküldetésben lévő külföldi […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.