Közvetlen önköltségbe tartozó tételek


Cégünk baromfit neveltet, felvásárol, majd ezen állomány egy részét bérvágatja, szortírozza, csomagolja, és ezt követően a késztermék egy részét belföldön értékesíti, jelentős részét exportálja. A készterméket hűtőházban tárolja előhűtött, illetve fagyasztott termékként. A cégnél a termékekre vonatkozóan év közben mennyiségi nyilvántartás nincs, csak értékbeli. A közvetlen költségeket az 5. számlaosztályban gyűjtjük, elkülönített számlákon.
1.
Véleményük szerint ebben a vertikumban besorolhatók-e a közvetlen költségek közé az alábbi tételek:
- -hűtőháznak fizetett bérleti díj, illetve árumozgatási díj,
- -a baromfit a bérvágóhelyre, hűtőházba juttató szállítási költség,
- -a csomagolási költség,
- -az exportálással kapcsolatos költségek, exportjutalék költsége (az értékesítőknek fizetett).
Az önköltség-számítási szabályzatot szeretnénk elkészíteni, és a közvetlen költségek besorolásánál merült fel a kérdés.
2.
Év végére az előhűtött baromfit sikerült értékesíteni, de a fagyasztott baromfiból jelentős eladatlan készlet keletkezett, melyek szavatossági határideje arra késztet, hogy az eladási árak csökkentésével értékesítsük a zárókészletet, melyet elkülönítve tárolunk. A várható eladási árak csökkenése miatt mikor és milyen jogcímen értékelhetem le a közvetlen önköltségen értékelt zárókészletemet? Mire figyeljek, és milyen dokumentumok szükségesek az értékeléshez? Le kell ezt értékelni, vagy az eladási áron keresztül az árrés csökken, az önköltségen értékelt készletet nem is kell változtatni? Értékvesztés vagy selejtezés történik a leírt esetben?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2014. május 29-én (306. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6320

[…] közül a hűtőháznak fizetett bérleti díj a késztermék raktározását szolgálja, és nem a késztermék előállítását, ezért az értékesítési közvetlen költségnek minősül, nem lehet a késztermék közvetlen önköltségében figyelembe venni. Hasonlóan a késztermék árumozgatási díja sem a késztermék előállítását, hanem annak értékesítését szolgálja, ezért azt szintén nem lehet figyelembe venni a közvetlen önköltség meghatározása során.A baromfit a bérvágóhelyre juttató szállítási költség a késztermék előállítását szolgálja, így a késztermék közvetlen önköltségének a része. Az elkészült készterméket hűtőházba juttató szállítási költség viszont nem része a közvetlen önköltségnek, mert egyrészről a késztermék elkészülte után felmerülő költség, másrészt már ez is a késztermék értékesítéséhez kapcsolódik. A csomagolási költség addig lehet a késztermék közvetlen önköltségének a része, amellyel a termék eladhatóvá válik. Így pl. ha a fagyasztott baromfit fóliába csomagolják, címkézik, ez a közvetlen önköltségnek a része. Viszont ha a fóliába csomagolt baromfit gyűjtőcsomagolással továbbcsomagolják (pl. kartondobozokba, raklapra stb.), akkor ez a csomagolási költség már nem része a késztermék közvetlen önköltségének, az szintén értékesítést szolgáló közvetlen költség. Az exportálással kapcsolatosan az értékesítőknek fizetett költségek, exportjutalék költsége szintén értékesítési közvetlen költségnek minősül, így azt a késztermék közvetlen önköltségében szintén nem lehet figyelembe venni.2. kérdés: A kérdésben leírt tényállás alapján értékvesztés elszámolását kell mérlegelni, nem selejtezés történik. Az Szt. 56. §-ának (1) bekezdése szerint, amennyiben a saját termelésű készlet előállítási, illetve könyv szerinti értéke jelentősen és tartósan magasabb, mint a mérlegkészítéskor ismert várható eladási ára, akkor azt a mérlegben a várható eladási áron kell kimutatni, a készlet értékét a különbözetnek értékvesztéskénti elszámolásával kell csökkenteni. A késztermék év végi értékelésekor, az értékvesztés elszámolásakor a leértékelést megalapozó döntést a mérlegkészítéskor ismert összes piaci […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.