Fordított adózás alvállalkozó, fővállalkozó, megrendelő kapcsolatában


A társaság (továbbiakban megrendelő) bérelt ingatlanon üzemcsarnokot építtet, ami építésiengedély-köteles. A megrendelő az építkezést fővállalkozóval végezteti el, aki viszont alvállalkozókat is bevon a kivitelezésbe. Kérdéseink:
1. Az alvállalkozó fordított áfás számlát bocsát ki a fővállalkozó felé, majd a fővállalkozó a megrendelő felé is fordított áfás számlát állít ki. Jól gondoljuk-e, hogy mind a fővállalkozó, mind a megrendelő a fordított áfás számla alapján az áfát levonásba helyezi, és egyben fizetendő áfaként is bevallja az adott időszaki bevallásában?!
2. Ha a fentiekkel kapcsolatban előlegszámlát bocsátanak ki a kivitelezés során, akkor az is fordított áfás kell hogy legyen?
3. Jól gondoljuk-e, hogy a fővállalkozó és a megrendelő közötti számlát az Áfa-tv. 10. § alapján termékértékesítésként kell továbbszámlázni?! Van-e ennek bármilyen jelentősége?
4. Jól gondoljuk-e, hogy nem befolyásolja a fentieket, hogy a fővállalkozó és a megrendelő az ingatlanértékesítéssel kapcsolatban nem jelentkezett be az áfa alá?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2015. június 4-én (326. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6685

[…] alkalmazási feltétele, hogy az ügylet teljesítésében érintett felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen, valamint egyiknek se legyen olyan jogállása, amelynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető (pl. alanyi adómentes). Az ingatlanértékesítés adókötelessé tétele tehát nem feltétel, hanem egyébként ez is egy olyan ügylet, amely esetében alkalmazni kell a fordított adózás szabályait.Közbevetőleg megjegyzendő: az Áfa-tv. 10. §-ának d) pontja alapján az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak termékértékesítésnek minősül. Ez a kérdés szerinti esetben csak akkor következik be, ha a fővállalkozó a megrendelő felé csak egyszer, és csak akkor számláz, ha az üzemcsarnok kulcsrakész állapotában kerül a megrendelőnek átadásra (részteljesítés nincs). Ha a megrendelővel kötött szerződés szerint a fővállalkozó nemcsak az üzemcsarnok kulcsrakész állapotában számlázhat, akkor az Áfa-tv. 142. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján történik a fordított adózás szerinti […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.