Kiegészítő sportfejlesztési támogatás szponzori szerződéssel


Kérem szakmai állásfoglalásukat a sportegyesületeknél bevételként elszámolásra kerülő, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. §-a és 24/A. §-a szerinti kiegészítő sportfejlesztési támogatásra vonatkozóan, melyet szponzori szerződés keretében számláz a támogató felé.
1. Az alapcél szerinti tevékenység egyéb bevételének (támogatás), vagy árbevételének számít, illetve a gazdasági-vállalkozási tevékenység (reklám) árbevételének minősül?
2. A fenti besorolás milyen hatással van a sportegyesület társaságiadó-kötelezettségére?
3. Az 1-2. pont megítélése eltérő-e 2015. évben, ha a 2015. 01. 01-től hatályos szabályozás alapján, vagy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2015. 11. 28-ától érvényes előírásainak megfelelően történik a szponzori szerződés keretében kapott kiegészítő sportfejlesztési támogatás elszámolása?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2016. április 28-án (344. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6967

[…] számla alapján kimutatott követelés az egyesületnél és a kötelezettség a felajánlást tevő adózónál? Az egyesület részére ugyanis a kiegészítő sportfejlesztési támogatást is az adóhatóság utalja, a felajánló csak az áfát fizeti meg az egyesület részére (ha az felmerül). Tekintettel arra, hogy jogszabály erről nem rendelkezik, és a hatóságok sem foglaltak eddig állást, hogyan kell a követelést/kötelezettséget megszüntetni, javasolható a követelés (áfa nélküli összegének) elengedése. Ekkor az elengedés miatt elszámolt ráfordítást indokolt a vállalkozási tevékenység ráfordításaként kimutatni az egyesületnél. Ily módon nem keletkezik a tevékenységen eredménye.Ha ezt nem lépi meg az egyesület, akkor a vállalkozási tevékenységen kimutatott eredménye a társaságiadó-alap kiindulásául szolgál. Az adófizetési kötelezettség pedig attól függ, hogy az egyesület rendelkezik-e közhasznú besorolással vagy sem.Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) módosítása a kiegészítő sportfejlesztési támogatást nem érinti. A Civil tv.-ben változás a pénzeszközök […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.