Svájci tulajdonos üzletrészét a kft. megvásárolja


Egy kft. tulajdonosai: 95%-ban svájci cég és 5%-ban magánszemély. A magánszemély svájci állampolgár, életvitelszerűen az év minden napján Magyarországon tartózkodik (állandó tartózkodási kártyája van), magyarországi lakcímkártyája, lakóhelye Magyarországon van. A cég ügyvezetője munkaviszonnyal rendelkezik, bért vesz fel, és adózik utána. A fenti magánszemély az 5%-os üzletrészét (a kft. jegyzett tőkéje 3000 E Ft, 5%-a, 150 000 Ft a magánszemélyé) értékesíti a kft.-nek 5 millió Ft-ért (a kft. eredménytartaléka fedezetet nyújt a vásárlásra).
1. Hogyan adózik és milyen összeg után (5 M Ft-150 E Ft?) Magyarországon a svájci állampolgárságú tulajdonos? A kifizetőnek (a kft.-nek) kell az adókat (szja, eho 14%, 22%) levonnia?
2. A kft. a magánszemélytől megszerzett saját üzletrészét (5%) egy éven belül értékesíteni szeretné a másik (95%-os) tulajdonos svájci cégnek, térítésmentesen. Megteheti ezt? A kft.-nél lesz-e valamilyen adóvonzata ennek a gazdasági eseménynek?
3. Hogyan könyvelem a kft.-nél a saját üzletrész vételét és eladását?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2017. szeptember 21-én (372. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7411

[…] kell a bevételből a jövedelmet megállapítania, a jövedelemből a 15 százalék személyi jövedelemadót, adóelőleget – a kifizetés időpontjában a rendelkezésére álló vagy általa megállapítható, illetőleg a magánszemély által igazolt szerzésiérték- és járulékosköltség-adatok figyelembevételével – meghatároznia, bevallania és megfizetnie, a kifizetést követő hónap 12-éig.Az árfolyamnyereséget 14 százalék eho terheli az Eho-tv. 3. § (3) bekezdése d) pontjában foglaltak alapján, a 450 ezer forintos korlát figyelembevételével. Az Eho-tv. 11. § (2) bekezdése szerint a magyar kft.-nek az üzletrész-tulajdonost terhelő ehót meg kell állapítania, és a juttatást követő hónap 12-éig meg kell fizetnie az adóhatóság felé.A svájci állampolgárságú kft.-üzletrész-tulajdonos a személyi jövedelemadóval és ehóval csökkentett nettó összeget kapja meg.Megjegyezzük, ha a svájci állampolgárságú kft.-üzletrész-tulajdonos mégsem minősülne Magyarországon belföldi adóügyi illetőségű magánszemélynek, akkor a Magyarország és a Svájci Államszövetség között a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről szóló 2013. évi CLXIII. törvény 13. cikkében foglaltak alapján a kft.-üzletrész elidegenítéséből származó nyereség csak Svájcban lenne adóztatható.2. A magyar kft. a svájci állampolgárságú magánszemélytől ellenérték fejében megszerzett saját üzletrészt térítés nélkül átadhatja (az átadás/átvétel megfelelő dokumentálásával) a tulajdonos svájci cégnek. A térítésmentes átadásnál azonban tekintettel kell lenni a Tao-tv. 3. számú mellékletének A/13. pontjában foglaltakra, mely szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő ráfordítás a térítés nélkül átadott üzletrész bekerülési értéke (5 millió forint), mivel a térítés nélküli átadás külföldi személy vagy az üzletvezetés helye alapján külföldi illetőségű részére történik.Magyarország és a Svájci Államszövetség között a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, Budapesten 2013. szeptember 12-én aláírt Egyezményt a 2013. évi CLXIII. törvénnyel hirdették ki. Az Egyezmény 9. cikke szerint a magyar kft. és a svájci cég kapcsolt vállalkozás. Ha a két vállalkozás kereskedelmi vagy pénzügyi kapcsolataira tekintettel olyan feltételekben állapodnak meg, vagy olyan feltételeket szabnak, amelyek eltérnek azoktól, amelyekben független vállalkozások egymással megállapodnának, úgy az a nyereség, amelyet a vállalkozások egyike a feltételek nélkül elért volna, de a feltételek miatt nem ért el, beszámítható ennek a vállalkozásnak a nyereségébe, és megfelelően megadóztatható. (A […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.