Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása


Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2017. november 9-én (375. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7456

[…] megbízható és egyértelmű adatszolgáltatás érdekében használni a 6., 7. számlaosztály kijelölt számláit is. Célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani a felsorolt költségek együttes értékét, azaz a saját konyhán történő étkeztetés közvetlen önköltségét.Az Szja-tv. szerint azonban az étkeztetés szokásos piaci értékét kell az adóalap meghatározásához számításba venni. Feltételezhetően a saját konyhán történő étkeztetés közvetlen önköltségénél az étkeztetés szokásos piaci értéke több (különben nem éri meg a saját konyhát fenntartani, üzemeltetni!), legalább a közvetlen önköltségre arányosan jutó bruttó haszon (fel nem osztható költségek és nyereség együttes) összegével. Célszerű az ételek, italok naponkénti kalkulált, áfát is magában foglaló fogyasztói árával mindennap megállapítani és elkülönítetten göngyölítve kimutatni az étkeztetés szokásos piaci értékét, és a magánszemélyeknek juttatott jövedelem közterheinek megállapításához havonta könyvelni a következők szerint:– az étkezés szokásos piaci értéke (az áfát is magában foglalja): T 551 – K 476;– kapcsolódóan a szokásos piaci érték alapján fizetendő áfa: T 476 – K 467;– az étkeztetés közvetlen önköltségének elszámolása, először a vásárolt szolgáltatások között, mint saját előállítású eszközök aktivált értéke: T 271 – K 582, majd az étkeztetés szokásos piaci értékével való szembeállítása: T 476 – K 271;– kapcsolódóan az adóalap után fizetendő személyi jövedelemadó: T 551 – K 462, továbbá egészségügyi hozzájárulás: T 562 – K 463-10;– könyvelendő a 476. számlán maradó egyenleg is,= ha a szokásos piaci érték a több: T 476 – K 9699,= ha az étkeztetés közvetlen önköltsége a több: T 8699 -K 476.A saját konyhán történő étkeztetés esetén általában nem állapítható meg magánszemélyenként az, hogy az étkeztetés áfát is magában foglaló szokásos piaci értéke meghaladja-e a keretösszeget vagy nem haladja meg. Amikor megállapításra kerül, hogy az étkeztetés szokásos piaci értéke az adott magánszemélynél meghaladja a keretösszeget, akkor a már könyvelt adatokat módosítani (átkönyvelni) kell, illetve utólag az egészségügyi hozzájárulás különbözetet meg kell állapítani, be kell vallani és be kell fizetni. Ez esetben a fentebb leírt könyvelési tételek kiegészülnek a következőkkel:– az étkeztetés áfát is magában foglaló szokásos piaci értékéből a keretösszeget magánszemélyként meghaladó rész átkönyvelése: T 552 – K 551;– az átkönyvelt részhez kapcsolódóan= a már korábban könyvelt személyi jövedelemadó helyesbítése: T 552 – K 551;= az egészségügyi hozzájárulás különbözetének előírása: T 562 – K 463-10.Az előbbiekben azt feltételeztük, hogy a cég által üzemeltetett üzemi konyhán csak a cég munkavállalói étkeznek, és az étkezésért nem fizetnek térítést.Ha a saját konyhán csak a cég munkavállalói étkeznek, és térítési díjat fizetnek, de a térítési díj nem fedezi az étkeztetés áfát is magában foglaló szokásos piaci értékét, akkor a következők szerint indokolt eljárni:– a munkavállalók által fizetett térítési díjat, mint az étkeztetési szolgáltatás ellenértékét, az áfával csökkentett összegben árbevételként kell elszámolni: T 381, 3613 – K 91-92, 467;– meg kell nézni, hogy az étkeztetés szokásos piaci értékének milyen hányadát képezi a térítési díjként fizetett összeg, a térítési díj arányának megfelelő összeggel csökkenteni kell az étkeztetés 476. számlára átvezetendő közvetlen önköltségét, könyvelendő: T 271 – K 582 és T 476 – K 271;– az étkeztetés térítési díjjal csökkentett szokásos piaci értékét kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni: T 551 – K 476, és az áfát külön megfizetni: T 476 – K 467;– az étkeztetés térítési díjjal csökkentett szokásos piaci értéke alapján kell az adóalapot megállapítani, a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást bevallani: T 551 – K 462 és T 562 – K 463-10;– rendezni kell a 476. számlán maradó egyenleget is: T 476 – K 9699, illetve T 8699 – K 476;– ha megállapítják, hogy a juttatás összege meghaladja – magánszemélyenként – a keretösszeget,= a meghaladó rész és a rá jutó személyi jövedelemadó átkönyvelése: T 552 – K 551 és T 552 – K 551,= a meghaladó részre jutó egészségügyihozzájárulás-különbözet bevallása: T 562 – K 463-10.Amennyiben a saját konyhán nemcsak a működtető cég munkavállalói étkeznek, de térítés ellenében más vállalkozások dolgozói is, akkor a következők szerint indokolt eljárni:– az étkeztetés áfát is magában foglaló szokásos piaci értékét külön-külön kell megállapítani a saját munkavállalókra (akár fizetnek térítési […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.