Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Számlázás céges autó magáncélú használatáért

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2019. január 31. (Számviteli Levelek 399. szám, 7816. kérdés)

Kérdés: A társaság a munkavállalóknak szeretne számlázni a céges autó magáncélú használatáért (havi fix díjat). Az áfát piaci érték után kellene megfizetni, de a számlázott összeg alacsonyabb lesz a piaci árnál. Hogyan kell kezelni és könyvelni a számlán szereplő áfa és a kalkulált áfa közötti különbözetet? A számlán szerepelnie kell a kalkulált fizetendő áfának?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]meg nem térítendő különbözetet úgy kell tekinteni, mint a társaság által nem pénzben adott juttatást (ami az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.37. pontja alapján adómentes).A leírtak figyelembevételével tehát a társaságnak a kérdés szerinti esetben- a céges autó magáncélú használatáért a díjat piaci értéken kell felszámítani (piaci érték alapján az áfát is!), könyvelni: T 3613 - K 91,92,467;- a számlán szerepeljen az is, hogy a fizetendő összeget csökkenti a társaság nem pénzben adott juttatásának összege (hangsúlyozva, hogy ez nem engedmény!), amelyet könyvelni a T 559 (Egyéb személyi jellegű kifizetések) - K 3613 könyvelési tétellel kell (adómentes juttatás);- a 3613. számlán[…]

Figyelmébe ajánljuk

Az evás bt. kültagja kérdezi, vásárolhat-e magánjellegű termékeket, szolgáltatásokat külföldről (és belföldön) átutalással az evás bt.-bankszámlán keresztül? Ha igen, meg kell-e őriznie a különböző vásárlások számláit? Ha igen, meddig?

Tovább a teljes cikkhez

A gazdasági társaság a munkavállalója részére gépjármű magáncélú használatára tekintettel számlát állít ki. Milyen SZJ-számot kell a számlán feltüntetni?

Tovább a teljes cikkhez

Olvastam, hogy a céges telefon elszámolásánál a jövőben már nem lehet alkalmazni a magáncélú használat 20 százalékos továbbszámlázását. Tulajdonképpen hogyan változott a céges telefon elszámolásának a lehetősége?

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e a cégautóadót fizetnie annak a társaságnak, amely szabályzatában nem engedi meg a magáncélú használatot, de amennyiben ez mégis bekövetkezik, befizetteti a magánszeméllyel a pénztárba az Szja-tv. 70. §-ának (12) bekezdése szerinti térítést. A megtett kilométerekről...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére