Alanyi adómentességi időszakban levonható áfa


Egy bt. 2018. 11. 01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell könyvelnem az alábbi tételeket a 2018. 10. 31-i zárás során?
- Tárgyieszköz-beszerzésre 2018-ban támogatást kapott, az egyéb bevételt elhatároltam, meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást?
- Tagikölcsön-kötelezettséggel kapcsolatban van-e teendő?
- Katás időszakban tárgyi eszközt értékesített: ez már katás bevétel lesz? Beleszámít az értékhatárba?
- A tárgyi eszközöket alanyi mentesként vásárolta (a le nem vonható áfa a bekerülési érték része): az értékesítésről áfás számlát állított ki, az értékesítést követően, hogyan kontírozom a levonható áfát (60 hónapos szabály)?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2019. március 7-én (401. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7856

[…] Szt., sem a Katv., hogy nem mutatható ki e beszámolóban időbeli elhatárolás, így azt nem kell megszüntetni. Nincs külön teendő a tagi kölcsönnel sem. Ha a vállalkozás a Katv. hatálya alatt, katás adózóként értékesít tárgyi eszközt, az katás bevétel lesz, és beszámít az értékhatárba. A tárgyi eszköz figyelési időszakban történő értékesítése miatt véglegesen levonható adó a le nem vont adónak a figyelési időből még hátralévő idővel arányos része, amelyet a soron következő adómegállapítási időszakban vehet figyelembe úgy, mint az akkori adómegállapítási időszakban megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentő tételként az Áfa-tv. 153/A. §-a alapján.Az Áfa-tv. 153/C. §-ának (2) bekezdése alapján ugyanis, ha a levonható áfa összegét meghatározó tényezőkben bekövetkezett utólagos változás eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege nő (a kérdés szerinti esetben ez következik be), az adóalany a különbözetet legkorábban abban az adómegállapítási időszakban jogosult a 153/A. § (1) bekezdése szerint megállapított levonható előzetesen felszámított áfa összegét növelő tételként figyelembe venni, […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.