Mobiltelefon-készülék és szolgáltatás áfája


A kft. részére érkező mobiltelefon-szolgáltatáshoz kapcsolódó számlákon az alábbiakat tudjuk mobilszámonkénti részletezéssel elkülöníteni és könyvelni:
- a parkolási költséget bruttó értéken, áfa levonása nélkül könyveljük az igénybe vett szolgáltatások között;
- az internet díját az áfa nélküli nettó értéken rögzítjük az igénybe vett szolgáltatások között, az áfáját előzetesen felszámított áfaként könyveljük és levonásba helyezzük;
- a parkolási és internetdíjakat nem tartalmazó telefon-előfizetés és -használat díja bruttó összegének 20%-a költségtérítésként kerül a munkavállalók munkabéréből levonásra (így nem minősül egyes meghatározott juttatásnak). Ezen bruttó összeg áfájának 30%-át nem helyezzük levonásba. Helyesen járunk el?
Mi a következménye, ha a kft. nem vonja le a mobiltelefonok áfáját? Egy kolléga véleménye szerint: ami az Áfa-tv.-ben nincs tiltás alatt, azt vissza kell igényelni. Ha nem igényeljük vissza az áfáját, az nem a vállalkozás érdekében felmerült költség, és a társasági adó alapját is növeli. Önök osztják ezt a véleményt?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2019. március 7-én (401. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7867

[…] használják úgy, hogy ez a használat nem kapcsolódik a munkaköri feladatai ellátásához.A parkolási és internetdíjat nem tartalmazó telefon-előfizetés és -használat díja bruttó összegének 20 százalékát költségtérítésként levonják, és nem közvetített szolgáltatásként számlázzák a munkavállalók felé. Így annak összege a telefon-előfizetés és -használat bruttó díjából nem vonható le, ezért a bruttó összeg 30 százaléka nem vonható le, tehát helyesen járnak el ebben a vonatkozásban.A társaság csökkenthetné a le nem vonható áfa összegét, ha a magánszemélyekkel a tényleges magáncélú használatot téríttetné meg a bruttó összeg legalább 20 százalékában, ha a közvetített szolgáltatás szabályai alapján a magáncélú használatot tételesen számlázná a magányszemélyek felé az áfa felszámításával. Ez esetben a szolgáltató által számlázott áfa 80 százalékának a 30 százaléka lenne a le nem vonható áfa.A kérdésben hivatkozott kolléga véleménye nem helytálló. Ha a kft. nem a törvényi előírásoknak megfelelően vonja le, illetve nem vonja le az áfát, jogszabályellenesen jár el, feleslegesen fizet adót, illetve adóhiánya keletkezik, amelynek a következményeitől az adóhatóság bizonyára nem tud majd eltekinteni.Az Szja-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül a kifizető tevékenységének ellátása érdekében biztosított helyi és távolsági távbeszélő-szolgáltatás, mobiltelefon-szolgáltatás, továbbá az internetprotokollt alkalmazó beszédcélú adatátviteli szolgáltatás magáncélú használata címén meghatározott adóköteles jövedelem. A paragrafus (9) bekezdésének c) pontja részletezi, hogy a telefonszolgáltatás magáncélú használata esetén mi minősül adóköteles jövedelemnek: röviden az ilyen címen felmerült kiadásokból a kiadások 20 százalékának a magánszemély által meg nem térített része az adóköteles rész.Az Szja-tv. előírásaiból az következik, hogy a kifizető (a kft.) vagy– a tényleges magáncélú használatot (tételes kigyűjtés alapján) megtérítteti a magánszemélyekkel, a közvetített szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint számlázza feléjük az áfa felszámításával (T 311 – K 91-92, 467); vagy– a telefonszolgáltatást végző szolgáltató számlája – áfát is tartalmazó – […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.