Középvállalkozás beruházásainak támogatása szállítási ágazatban


Egy belföldi fuvarozócég a kamionjaira nem vehet igénybe de minimis támogatást, de csoportmentességit igen.
1. Jól gondolom, hogy az új kamionjainak a beszerzési értéke (közvetlen támogatást nem kapott rá) így az adózás előtti eredmény összegéig csökkenthető? Vagyis 300 millió forint adózás előtti eredmény és 200 millió forintos új kamion beszerzése esetén az adóalapja 100 millió forint lesz.
2. A pótkocsibeszerzésre használható a de minimis támogatás, vagy erre is csak a csoportmentességi alapján vehető igénybe? A csoportmentességinek mi a maximálisan igénybe vehető értéke?
3. Amennyiben raktárt (közvetlenül a vállalkozást szolgálja) épít, azt milyen címen veheti igénybe?
4. Irodahelyiség célú beruházásra – fuvarszervezők dolgoznak itt – is igénybe vehető?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2019. október 10-én (413. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8038

[…] vállalkozás három egymást követő pénzügyi évben (adóévben), 100 000 eurónak megfelelő összegben veheti igénybe, kivéve a tehergépjárművek vásárlását, amelyhez csekély összegű támogatás nem érvényesíthető.A Bizottság 651/2014/EU rendelete (2014. június 17.) a szerződés 107. és 108. cikke alkalmazásában bizonyos támogatási kategóriáknak a belső piaccal összeegyeztethetővé nyilvánításáról [csoportmentességi rendelet 13. cikk a) pont] nem teszi lehetővé a szállítási ágazat – a kapcsolódó infrastruktúrával együtt – javára nyújtott támogatást. Nem tiltja azonban a csoportmentességi rendelet a kkv-knak nyújtott beruházási támogatást a szállítási ágazatban még a tehergépjárműhöz sem.A szállítási ágazatban tevékenykedő kkv-k tárgyi eszközökre irányuló beruházásai tehát – beleértve a közúti teherszállító járművek vásárlását – az általános csoportmentességi rendelet 17. cikk (2) bekezdés a) pontja alapján támogathatók, amennyiben ugyanezen cikk és a csoportmentességi rendelet általános rendelkezései szerinti többi feltétel is teljesül.A támogatási intenzitás tekintetében is az általános csoportmentességi rendelet 17. cikkének vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni. A támogatási intenzitás maximális mértéke a 17. cikk (6) bekezdése szerint középvállalkozás esetében az elszámolható költségek 10%-a. Ez azt is jelenti – nem regionális támogatásról lévén szó -, hogy bármely régióban üzembe helyezett tárgyieszköz-beruházás esetén ezek a mértékek nem léphetők túl.Ezt megerősíti a NAV honlapján 2015. 09. 25. nappal közzétett – […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.