Napelemes rendszer áfája


Társaságunk 500,5 kWpvisz-watt védelmes kiserőművet építtet. A vállalkozó egy szerződésben, fix díjban vállalta a BHTR-állomás és a szerkezetek építését és tervezését. A napelemes rendszerhez az önkormányzat szakhatósági, illetve közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulást adott, a kormányhivataltól pedig a napelemrendszerhez kapcsolódó földkábelszakaszok és a transzformátorállomás építésére építési engedélyt kaptunk.
Ezt követően a kérdező idézi az Áfa-tv. 142. §-ához adott magyarázatot, és azt kérdezi: A fentiek alapján az adott munka fordított áfa alá tartozik-e, vagy az egyenes adózás alá? A napelemes rendszer a gépek energiaellátásának egy részét fogja biztosítani. Építményként vagy gép-berendezésként kell a napelemes rendszert aktiválni? Milyen amortizációs kulccsal lehet elszámolni a számvitelben, illetve a társasági adóban?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2019. október 10-én (413. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8043

[…] átalakítására vagy egyéb megváltoztatására... irányul, feltéve, hogy az ... építésihatóságiengedély-köteles...A kérdésben leírtak – véleményünk szerint – megfelelnek az utóbbi követelménynek az építésre kerülő ingatlanok vonatkozásában. De milyen ingatlanok épülnek a napelemes rendszerhez kapcsolódóan? Az Áfa-tv. nem tartalmaz az ingatlanra vonatkozóan értelmező rendelkezést. Ezért a számviteli előírásokból kell kiindulni.Az ingatlanok közé sorolandó – többek között – az épület, az épületrész, az egyéb építmény. Az épület olyan szerkezetileg önálló építmény, amely a környező külső tértől épületszerkezetekkel részben vagy egészében elválasztott teret alkot, és ezzel az állandó, az időszakos vagy az idényjellegű tartózkodás, az üzemi termelés, az anyag- és terméktárolás feltételeit biztosítja. A kérdés alapján ilyennek tekinthető a transzformátor és a kapcsolódó berendezések elhelyezésére szolgáló épület (ennek megépítése fordítottan adózik).Egyéb építmény minden épületnek nem minősülő építmény, amely általában a talajjal való egybeépítés révén, vagy a talaj természetes állapotának megváltoztatásával jöhet létre, a talajtól csak anyagaira, szerkezeteire való szétbontás útján távolítható el, ezáltal azonban eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmatlanná válik. A kérdés alapján ilyennek tekinthetők a tartószerkezetek akár az épületen, akár a parkolóban vagy a földön kerülnek elhelyezésre, a kábelek, továbbá a parkoló kialakítása (ezek is fordítottan adóznak).A gép-berendezések közé sorolandók a transzformátor, a napelemek, az inverterek […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.