Utazásszervezők áfaelszámolása


Az utazásszervezők áfaelszámolása 2020. január 1-től megváltozott. Az árrésáfát utasonként, utanként külön-külön kell megállapítani, a negatív árréseket nem lehet összevonni, valamint az árrés elszámolását az út teljesítésekor kell megállapítani. Az előlegszámla mindig olyan áfatartalmú, mint amilyen az alapügylet. A gyakorlatban a következő kérdések merülnek fel:
1. Az utak foglalásakor (előleg számlázásakor) sokszor nem áll rendelkezésre a külföldi fél számlája, de az utazási iroda a szerződés alapján már átutalta a külföldi fél díját. Milyen bizonylatok fogadhatók el az előleg áfatartalmának megállapítása során? Lehetséges-e egy előkalkulált árrés alapján megállapítani az előleg áfatartalmát?
2. Szállás-, busz- vagy repülőgép-kontingens esetében a szerződött és kifizetett férőhelyek feltöltése nem mindig 100%-os. Ha nem teljes a kihasználás, akkor csökken az árrés összege. Milyen feltételekkel lehet figyelembe venni a várható kihasználás mértékét az előlegárrés meghatározása során? Hogyan történjen a tényleges kihasználtság után a helyesbítés?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2020. március 19-én (422. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8160

[…] az utazási iroda a külföldi fél díját már átutalással teljesítette a szerződésben foglaltak alapján. Erre tekintettel a felek között fennálló szerződés és az átutalásról szóló bankbizonylat az előleg tekintetében – az Szt. 166. § (1) bekezdésével összhangban – alkalmas az adóalap és az adó meghatározására.2. Abban az esetben, ha a beszedett előlegnél a kalkulált adatok alapján számított és a számlán feltüntetett árrés és áfa összege eltér a végleges adatok alapján számított árrés és áfa összegétől, akkor a számlát az Áfa-tv. 168. és 170. §-ának megfelelő számlával egy tekintet alá eső okirattal módosítani szükséges.Amennyiben az Áfa-tv. 209. §-a alapján az előleg megfizetése időpontjában nagyobb árréssel számoltak, mint a konkrét út tényleges árrése (például azért, mert nem lett százszázalékos a kihasználtság), akkor az előleg után a korábbi bevallásokban már bevallott és megfizetett adó összegét nem önellenőrzés keretében szükséges rendezni, hanem az Áfa-tv. 153/B. § (1) bekezdés a) pontja szerint a különbözetet fizetendő adót csökkentő tételként legkorábban, abban az adómegállapítási időszakban, amelyben az eredeti számlát módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll.Gyakorlatias megközelítésben megállapítható, hogy az áfa szempontjából a számla módosítása a helyes eljárás, és nemcsak abban az esetben, ha a teljesítésről kiállított számla szerinti számított árrés megegyezik az előlegszámla szerinti számított árrés összegével, hanem minden esetben, ha az árrés utólag módosul, és emiatt az előleg kalkulált árrése (ezzel együtt áthárított áfája) is változik.Ebből viszont az is következik, hogy ha az árrés utólag (ténylegesen) kisebb lesz, mint az eredetileg kalkulált árrés, akkor az előlegszámlán megállapított, arányos áfaösszeg nagyobb lesz, mint a végleges adatok alapján számítandó, az előlegre eső, arányos áfaösszeg. Vagyis az előlegszámla nem az Áfa-tv. 209. §-ának megfelelő áfaösszeget tartalmazza. Meg kell jegyezni, hogy ez az eltérés elméletileg és logikailag a végszámlában rendezhető lenne (hiszen így az előlegszámlában több az áthárított áfa a kelleténél, a végszámlán pedig majd ennyivel kevesebb lenne), ugyanakkor az Áfa-tv. ilyen "egyszerűsítési" szabályt nem tartalmaz. Áfa szempontjából tehát a jogszerű megoldás egyedül a számla módosítása lehet.Összefoglalóan, ha a tervezett, előkalkulált (számított) árréstől a végleges (tényleges) árrés eltér, akkor nyilvánvalóan a számított árrés alapján bevallott áfától is eltér a tényleges árrés alapján megállapított áfa összege. Az eltérés lehet fizetendő áfát csökkentő, de növelő összeg is. Az áfakülönbözet rendezéséhez számlával egy tekintet alá eső okiratot (helyesbítő számlát) kell kiállítani ahhoz a számlához […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.