Családi gazdaság mely településen adóköteles – ipa?


Kérem szíves válaszukat a nyilvántartásba bejegyzett családi gazdaság helyi iparűzésiadó-fizetési kötelezettségének keletkezésére (mely településen, kikre vonatkozik), értelmezésére vonatkozóan az alábbi esetekben! A Htv. 41. § (8) bekezdésének rendelkezése 2017. 01. 01-től érvényes, azonban az ezt megelőző időszakra is eltérő értelmezések merültek fel.
1. A családi gazdaság nyilvántartásba vett földterületei nem a családi gazdaság vezetőjének és nem a tagoknak az állandó lakcíme szerinti településen található.
2. A családi gazdaság nyilvántartásba vett földterületei nem a családi gazdaság vezetőjének és nem a tagoknak az állandó lakcíme szerinti településen található, és a tagok kiskorú személyek (unokák).
3. A családi gazdaság nyilvántartásba vett földterületei a családi gazdaság vezetőjének állandó lakcíme szerinti településen találhatóak, azonban a tagoknak az állandó lakcíme más településen van. Ebben az esetben is felmerül, hogy a tagok felnőttek vagy kiskorúak.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2020. szeptember 24-én (432. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8319

[…] családi gazdaság tagja (családtag) is. Ezért a családi gazdaság tagjai is lehetnek iparűzésiadó-alanyok (maga a családi gazdaság nem), ha az egy tagra jutó bevétel meghaladja az adóévben a 600 ezer forintot (ennek megállapításához a közös őstermelői igazolványban szereplő bevételt osztani kell a családi gazdaság tagjainak számával). Ha tehát ezek alapján az őstermelő, ideértve a családi gazdálkodót és a családi gazdaság tagját is, alanya az iparűzési adónak, akkor a lakóhelye, lakóhelyük a Htv. 52. § 41. pontja szerint székhelynek tekintendő, és ezért e településen – főszabály szerint – mindenképp fennáll az adókötelezettség.Telephelynek számít a Htv. alkalmazásában például a lakóhelytől eltérő településen létesített, a gazdálkodó gépei, terményei, vetőmagja tárolására szolgáló telep (ahonnan a vállalkozó tipikusan munkavégzésre indul), továbbá – figyelemmel arra, hogy a Htv. 52. §-a 31. pontja külön említi a termőföldet – az általa hasznosított (művelt vagy műveltetett) földterület fekvése szerinti település. A telephely megítélése kapcsán nincs jelentősége annak, hogy az őstermelő kiskorú-e, valamint az is közömbös, hogy családi gazdaság tagjáról van-e szó, vagy nem családi gazdaságban működő őstermelőről.2017. január 1-jétől, a Htv. 41. § (8) bekezdésének – adóegyszerűsítési célú – beiktatásával annyi változott, hogy a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező adóalanyok, valamint a családi gazdaság tagjai az őstermelői tevékenységből eredő teljes, közös adóalap után az adómegállapítási, adóbevallási, adófizetési kötelezettségüket együttesen, az adószámmal rendelkező adóalany (az őstermelő vagy a családi gazdálkodó) "nevén" is teljesíthetik (a közös őstermelői árbevétel és a közös őstermelőiárbevétel-csökkentő költségek különbözeteként kell számítani az adóalapot, […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.