Szerződés elszámolási egysége, teljesítési foka


A számviteli törvény alapján a teljesítési fok a tényleges teljesítésnek a szerződés elszámolási egységére meghatározott mértéke, amely a ténylegesen elvégzett munkáknak az elvégzendő összes munkához viszonyított – a számviteli politikában meghatározott módszer szerinti – arányát fejezi ki. A megjelent szakirodalmak a teljesítési fok meghatározásának lehetséges módszereként sorolják fel:
a) az elvégzett munka felmerült költségeinek a szerződéses munka becsült költségéhez viszonyított aránya;
b) az elvégzett munka felmérése;
c) a szerződéses munka egy fizikai részének teljesítése.
A fenti módszerek közül választottat milyen dokumentumokkal, naplókkal, egyéb iratokkal kell alátámasztani, hogy az árbevétel-elszámolás megfelelő mértékű legyen? Ha a társaság a 2019-es évben induló ügyletben nem alkalmazta még a projektelszámolás új szabályait a 2019. 12. 31-i beszámolójánál, akkor választhatja most 2020-ban, hogy a fordulónapon alkalmazza a számviteli törvény megváltozott előírásait (2019-2022 közötti projekt esetén)?
A teljesítési fok a tényleges teljesítésnek a szerződés elszámolási egységére meghatározott mértéke, amely a ténylegesen elvégzett munkáknak az elvégzendő összes munkához viszonyított arányát fejezi ki. A számviteli törvény 3. § (4) bekezdés 12. pontjának az előírása alapján a teljesítési fok meghatározásának módszerét a vállalkozónak a számviteli politikájában kell rögzítenie.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. január 14-én (438. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8419

[…] azonos (illetve közel azonos) lesz az árbevétel-arányos nyereség (nyereséghányad), amely a szerződés elszámolási egysége egészének nyereségét tükrözi.Így például, ha a teljesítési fokot a szerződés elszámolási egysége felmerült szerződéses költségeinek az összes szerződéses költséghez viszonyított aránya alapján határozzák meg, akkor e tekintetben a szerződés elszámolási egységének költségeit kell figyelembe venni. Aszerződés elszámolási egysége költségeinek a megállapítása például történhet úgy is – ha a vállalkozó a munkákat csak és kizárólag alvállalkozókkal végezteti el -, hogy az alvállalkozók által adott vállalási árakat összesíti.Lehet azonban a teljesítési fokot műszaki felméréssel – amiről jegyzőkönyv készül – vagy teljesítésigazolással stb. is meghatározni.A szerződés elszámolási egységére vonatkozó elő­írások 2020. január 1-jén léptek hatályba, azokat a 2020-ban induló üzleti évben kell alkalmazni elő­ször [a számviteli törvény 177. §-ának (76) bekezdése azonban lehetővé tette a 2019-es üzleti évre történő alkalmazást is]. A számviteli törvény 177. §-a (77) […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.