Katás bt.-nél 40 százalékos adó


1. Van egy "A" katás bt. és van egy "B" katás bt. Az egyikben az apuka a tulajdonos, a másikban a fia (egymás cégeiben nincsenek benne). Jár-e adófizetéssel, ha ők a két katás bt.-jükből számláznak egy tőlük független kft.-nek? Kell-e itt kapcsoltságot vizsgálni, illetve bejön-e a 40%-os adó?
2. Katás bt.-m van, ebben a beltag (kisadózó) is én vagyok (tulajdon = 44%, szavazati jog = 75%, osztalék = 99%), a kültag pedig pl. József (tulajdon = 56%, szavazati jog = 25%, osztalék = 1%. Katás bt.-ként számlázhatok-e abba a cégbe, ahol József ügyvezető? Van-e 40%-os adó? Katás bt.-ként számlázhatok-e annak a cégnek, ahol József ügyvezető és tulajdonos is? Van-e 40%-os adó?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. február 25-én (440. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8444

[…] [Katv. 8. § (6c)-(6d) bekezdés].A Katv. 8. § (6a) és (6c) bekezdése szerint a 40 százalék adót a kifizetőnek kell megfizetnie a (6b) és (6d) szerinti esetben, azaz ha a kapcsolt vállalkozás, vagy a 3 millió forintot meghaladó bevételt juttató külföldi személy, a kisadózónak kell a juttatás 71,42 százaléka után adózni. Külföldi személynek a Katv. 2. § 14. pontjában foglaltaknak megfelelő személy minősül.Ha "A" és/vagy "B" bt. részére a független kft. 3 millió forintot meghaladó bevételt juttat, akkor a kft.-nek a 3 millió forintot meghaladó rész után fizetni kell 40 százalék adót.2. A katás bt.-ben Ön rendelkezik többségi befolyással, és – feltehetően Ön az ügyvezető – a másik cégben – ha egyedüli tulajdonos – J rendelkezik többségi befolyással, és/vagy J az ügyvezető. Egyik esetben sem áll fenn kapcsolt vállalkozási viszony a felek között a Tao-tv. 4. § 23. pont egyik alpontja alapján sem. Így a Katv. 8. § (6a)-(6b) bekezdései alapján nem merül fel 40 százalékos adó. Ha azonban a tárgyévben a J cége részére kiállított számlák alapján megszerzett bevétel meghaladja a 3 millió forintot, akkor a 3 millió forint feletti bevétel után már felmerül a 40 […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.