Konszolidált beszámoló alapítványnál


Az Szt. 9. §-ának (3) bekezdése alapján az anyavállalat éves beszámoló készítésére kötelezett. Belföldi székhelyű alapítvány több belföldi székhelyű vállalkozási tevékenységet végző gazdasági társaságot alapított. E társaságok alapításához rendelkezésre bocsátott pénzeszközöket az alapítvány a számviteli nyilvántartásaiban a befektetett pénzügyi eszközök között (részesedések) mutatja ki.
1. Az alapítvány az általa alapított gazdasági társaságok tekintetében az Szt. 3. §-a (2) bekezdésének 1. pontja szerint anyavállalatnak minősül? [Az Szt. 3. §-a (1) bekezdésének 2. pontja és (2) bekezdésének 1. pontja alapján az anyavállalat olyan vállalkozó, amely a saját nevében és kockázatára nyereség és vagyonszerzés céljából, üzletszerűen, ellenérték fejében termelő- és szolgáltatótevékenységet végez.]
2. Amennyiben az alapítvány az általa tulajdonolt gazdasági társaságoktól osztalékjövedelmet kap, az osztalékbevétel vállalkozási tevékenységéből származó bevételnek minősül-e, figyelemmel arra, hogy az osztalékbevétel nem termelő- és nem szolgáltatótevékenységből származik?
3. Az első kérdés relációjában, ha az alapítvány anyavállalatnak minősül, abban az esetben éves beszámoló készítésére kötelezett?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. március 25-én (442. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8480

[…] szervezetet (az alapítvány nincs ezek között), ahol kötelező az Szt. előírásainak alkalmazása a rendeletben foglaltak figyelembevételével.A hivatkozott előírások alapján nem lehet egyértelmű választ adni arra, hogy a kérdésben szereplő esetben kötelező-e az összevont (konszolidált) éves beszámoló készítése (a Korm. rendelet semmilyen formában nem utal rá), vissza kell menni a törvényi előírásokhoz, és azok alapján adni választ a kérdésekre.Az Szt. szerint "anyavállalat az a vállalkozó, ...". Atörvény tehát a vállalkozóhoz kapcsolja az anyavállalat értelmező rendelkezését a törvény alkalmazásában. Az alapítvány viszont nem vállalkozó, nem tartozik az Szt. 3. §-a (1) bekezdésének a 2. pontjában felsoroltak közé. Az alapítvány egyéb szervezet, a Korm. rendelet pedig nem írja elő számára az összevont (konszolidált) éves beszámolókészítési kötelezettséget. Az alapítványnak a Korm. rendelet 8. §-ának (3)-(4) bekezdésében leírt esetben kell éves beszámolót készítenie.Az alapítványnál is az általa tulajdonolt gazdasági társaságoktól kapott (járó) osztalékjövedelmet a pénzügyi műveletek bevételei között kell kimutatni. Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy ez a bevétel az alapítvány alapcél szerinti tevékenységével összefüggő bevétele-e, segítségül kell hívni a Civil-törvény (a 2011. évi CLXXV. törvény) 20. §-át.A Civil-törvény 20. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján: a civil szervezet (ilyen az alapítvány is) az alapcél szerinti (közhasznú) tevékenysége tekintetében elkülönítve mutatja ki legalább a következő bevételeket: ... az a)-e) […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.