Alvállalkozás-szerződéses elszámolási egység


A vállalkozás szerződések alapján, építkezéseken villanyszerelési munkálatokat lát el, ehhez kapcsolódóan nyújt szolgáltatást. Ezen munkálatok egy részében közvetlenül a megrendelő felé szolgáltat, de sok esetben egy projektnél alvállalkozói szerepben tevékenykedik.
1. Ezen szolgáltatások szerződéses elszámolási egységnek minősülnek-e számviteli szempontból, és így kell-e alkalmazni az új szabályt ezen ügyletekre?
2. Befolyásolja-e az, hogy éppen milyen státuszban van, avagy ki tekintendő "megrendelőnek" ezen esetben (csak a közvetlen megrendelő vagy a fővállalkozó is)?
3. Mi tekinthető jelen esetben a törvényi megfogalmazás alapján a "megrendelő által meghatározott jellemzőkkel meghatározott szolgáltatásnak"? Konkrétan milyen ismérv alapján dönthető el? (Épületek árammal, füstjelzőkkel, riasztókkal való ellátását végzik, természetesen a szakhatósági előírások szigorú betartásával.)


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. július 15-én (448. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8586

[…] hogy hol, milyen villanyszerelési munkákat kell elvégezni, természetesen a szakhatósági előírások megtartásával. A szerződésben kell rögzíteni azt is, hogy a megrendelő elfogad-e részteljesítést, annak mennyi az értéke. Egy szerződés keretében több munkahelyen történhet a munkavégzés, nyilvánvalóan külön-külön meghatározva az egyes munkahelyeken végzett munka ellenértékét, mint a projektmunka egyes szakaszának a részteljesítését. Ez – véleményünk szerint – megfelel a szerződéses elszámolási egység követelményeinek. Ilyennek tekinthető a kérdés végén zárójelben lévő eset is, feltéve, hogy egy adott épület esetében a megrendelővel kötött szerződésben külön-külön fejezetben (és díjazással), részteljesítéssel jelenik meg az árammal való ellátás, a füstjelzőkkel való ellátás, illetve a riasztókkal való ellátás (legalább három részteljesítés).A megrendelő által meghatározott jellemzőkkel rendelkező szolgáltatás az is, ha a megrendelő a szerződéshez tételes költségvetést, munkaidő- és anyagráfordítást csatol, illetve – ha azt a kivitelező készítette el – a megrendelő a szerződés […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.