Beolvadás, jegyzett tőke emelése


Egy beolvadás adatai és tényei:
1. A vagyonmérleg tervezett időpontja: 2020. 12. 31.
2. A vagyonmérleg tervezett időpontjában a beolvadó kft. jegyzett tőkéje: 3000 E Ft, az eredménytartaléka: 46.096 E Ft, a befogadó kft. jegyzett tőkéje: 3000 E Ft, az eredménytartaléka: 261.758 E Ft.
3. A befogadó kft. 2021. 03. 10-én tőkét emelt 13.000 E Ft-ra, amelyet a cégbíróság be is jegyzett. A végzés várható időpontja: 2021. 06. 30. lesz. Cél: a beolvadás után a folyamatosan tovább működő befogadó cég szeretné 20.000 E Ft-ra emelni a jegyzett tőkéjét. Hogyan néznek ki helyesen a vagyonmérleg tervezett saját tőkéje elemeit bemutató sorai (kiinduló adatok a 2 cég tekintetében, rendezés/különbözetek/utolsó oszlop)? Aproblémát az okozza, hogy az utolsó oszlop adataiban található 20.000 E Ft-ra emelésből a tervezett időpont és a végzés időpontja között már megvalósult 7000 E Ft emelés.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. augusztus 5-én (449. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8607

[…] tőkeemelésre vonatkozó adatok a vagyonmérleg-tervezet készítésekor az átalakulási tervben álltak rendelkezésre.Beolvadás esetén három vagyonmérleg-tervezetet kell készíteni:Vagyonmérleg-tervezetet és az azt alátámasztó vagyonleltár-tervezetet mind a beolvadó, mind az átvevő (a beolvasztó) társaságnak készítenie kell, jellemzően háromoszlopos formában (ha a beolvadónál nincs vagyonátértékelés, akkor a középső oszlopban nincs adat), a mérleg szerinti eredményt a harmadik oszlopban az eredménytartalékba kell átvezetni.Vagyonmérleg-tervezetet kell készíteni a beolvadással létrejövő társaságnál is. (Ez a harmadik.) Jelen esetben ez a fontos!A beolvadással létrejövő társaság (a jogutód) vagyonmérleg-tervezetének első oszlopa – a beolvadó és az átvevő (a beolvasztó) társaság szerinti megbontásban és együttesen (legalább három részoszlopban) – a beolvadó és az átvevő (beolvasztó) társaság vagyonmérleg-tervezete harmadik oszlopában lévő adatokat tartalmazza külön-külön és együttesen. (Itt jelennek meg külön-külön a saját tőke és annak az elemei, a kérdés szerint a jegyzett tőke és az eredménytartalék!)A jogutód társaság vagyonmérleg-tervezetének második oszlopa (amelyet esetenként célszerű […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.