Bejelentkezés az iparűzési adó hatálya alá


Be kell-e jelentkezni az iparűzési adó hatálya alá a vállalkozás székhelyétől eltérő településre az alábbi esetekben?
1. A vállalkozás a székhelyétől eltérő településen rendelkezik egy telekkel, melyen saját részre üzemcsarnokot és irodát építtet, ehhez alvállalkozókat is igénybe vesz. Az építkezés időtartama meghaladja a 180 napot.
2. A vállalkozás építési telket vásárol, melyekre lakóingatlanokat épít, amiket magánszemélyek részére kíván majd értékesíteni. Az építkezés időtartama meghaladja a 180 napot.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. október 14-én (453. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8678

[…] amelyben zajlik vállalkozási tevékenység, vagy onnan kiindulva történik meg máshol a vállalkozási tevékenység. A Htv. 52. §-a 31. pontjának e) pontja pedig azt fogalmazza meg, hogy ha az építőipari tevékenység (Htv. 52. § 24. pont) egy településen több mint 180 napon át zajlik, akkor az telephelynek számít a tevékenységet folytató vállalkozó számára.Az első kérdés szerint a tulajdonos az építtető, mely alvállalkozót is igénybe vesz. Az építtető kifejezésből az következik, hogy a tulajdonos nem végez építési munkát, ezért esetében a Htv. 52. § 31. pont e) alpont szerint telephely nem jön létre. Amennyiben a telken más vállalkozási tevékenységet nem folytat (pl.: nincs irodája, raktára, más, termeléshez használt üzeme), és a településen másutt sincs telephelye, akkor a Htv. 52. § 31. pont a) alpontja szerint sem jön létre telephelye a telek helye szerinti településen. Telephelye akkor fog keletkezni, ha az üzemcsarnok, iroda elkészül, és ott megkezdődik a vállalkozási tevékenység (az üzemben megkezdik a tevékenység előkészítését, az irodát elkezdik használni). Amennyiben az építtető legalább részben részt vesz az épületek létrehozatalában (erre lehet következtetni a kérdésben az alvállalkozóira utalásból), és esetében az építőipari tevékenység időtartama az adóévben több mint 180 nap, akkor a Htv. 52. § 31. pont e) alpont szerint létrejön a telephely.A második kérdés szerinti esetben is azt kell tisztázni, hogy a beruházó végez-e építőipari tevékenységet. Ha nem, […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.