Veszteségrendezés, üzletrészvétel, beolvadás problémái


Az "A" kft. jegyzett tőkéje: 20.000 E Ft, tőketartaléka 6.000.000 E Ft, eredménytartaléka: – 1.800.000 E Ft, adózott eredménye: -200.000 E Ft. A tőketartalék eredete: ázsióval történt jegyzett-tőke-emelés, valamint jegyzett tőke leszállítása veszteség miatt. Az "A" kft.-ben az ingatlan értéke a mérlegfőösszeg 87%-a. A "B" kft. jegyzett tőkéje: 10.000 E Ft, eredménytartalék: 3.000.000 E Ft. A "B" kft. 90%-os magánszemély tulajdonosa megveszi az "A" kft. üzletrészét 100%-ban. Ezt követően a "B" kft. beolvad az "A" kft.-be, majd beolvadás után jegyzett-tőke-leszállítást hajt végre vagyonkivonás mellett.
Kérdések: Az üzletrész megvásárlásakor keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség? A beolvadás kedvezményezett-e átalakulásnak minősül-e a Tao-tv. 4. § 23/a. pontja szerint? (A leányvállalat olvad be az anyavállalatba, és nem szerez pénzeszközt.) Szerintünk igen, és így nem merül fel illetékfizetési kötelezettség. Jól gondoljuk? Beolvadáskor az "A" kft.-ben az eredménytartalék negatív összegét meg kell-e szüntetni a tőketartalékkal szemben, avagy a tőkeelemeket teljesen szabadon lehet-e rendezni? A beolvadást követően a vagyonkivonásnál a jegyzett tőke csökkenésének arányában kell-e a többi tőkeelemet kivonni, vagy meg lehet-e tenni azt, hogy a jegyzett tőkét a felére csökkentjük, a tőketartalékot pedig 100%-ban kivonjuk? Kivonás előtt a jegyzett tőke: 30.000 E Ft, a tőketartalék: 4.000.000 E Ft (6.000.000-1.800.000-200.000 E Ft), az eredménytartalék 3.000.000 E Ft (ha az "A" kft. negatív eredménytartalékát meg kell szüntetni a tőketartalékkal szemben), és 3000 E Ft-ra szeretnénk leszállítani a jegyzett tőkét. Így kivonásra kerül 27.000 E Ft jegyzett tőke, 3.600.000 E Ft tőketartalék és 2.700.000 E Ft eredménytartalék. A tőkekivonás esetében hogyan kell számítani a magánszemélyt terhelő szja-t (szocho nem merül fel a minimálbér 24-szeresét meghaladó bér miatt), különösen a kivont tőketartalékra és annak keletkezése eredetére?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. november 11-én (455. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8709

[…] mint a vagyoni betét 75%-a).A kérdés szerinti beolvadás megfelel a Tao-tv. 4. §-a 23/a. pontjának a) alpontjában megfogalmazott kedvezményezett átalakulásnak, feltéve, hogy a kisebbségi tulajdonos is kap részesedést. Tekintettel azonban arra, hogy az "A" kft. üzletrészének a magánszemély által történő megszerzése az átalakulás előtt történik, a kedvezményes átalakuláshoz kapcsolódó illetékmentesség nem érvényesül.Az "A" kft.-ben az eredménytartalék (és az adózott eredmény) negatív összegét már a jegyzett tőke leszállításával meg kellett volna szüntetni, de a beolvadás előtt mindenképpen a tőketartalék csökkentésével (tévesen szerepel a tőketartalékban!), mivel az Szt. 140. §-ának (1) bekezdése szerint az átalakulással létrejövő gazdasági társaság vagyonmérleg-tervezetének a jogutód gazdasági társaság vagyonát tartalmazó oszlopában a saját tőke tételében jegyzett tőke, tőketartalék, eredménytartalék, illetve lekötött tartalék tételek szerepelhetnek, és csak pozitív összegekkel. Arendezés történhet a tőketartalékkal, vagy a más tőke­elemmel szemben.A beolvadást követően a vagyonkivonásnál a jegyzett tőke csökkenésének arányában kell a többi tőkeelemet (ideértve az adózott eredményt is) kivonni az Szt. 36. § (2) bekezdés c) pontja és a 37. § (2) bekezdés f) pontja szerint. Az nem járható, hogy a jegyzett tőkét a felére csökkentik, a tőketartalékot pedig 100%-ban kivonják.A kivonás előtti tőkeelemek a kérdésben leírtakkal megegyeznek, ezeknek a 90%-a kerül így kivonásra, amelyből a többségi és a kisebbségi tulajdonos is jegyzett tőkéjük arányában részesednek, hacsak a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik. Úgy azonban a Ptk. 3:88. §-ának (2) bekezdése szerint nem lehet rendelkezni a létesítő okiratban, amellyel valamely tagot kizárnak a nyereségből vagy a veszteség viseléséből.Az Szja-tv. 68. §-a alapján kell meghatározni a magánszemély adóköteles jövedelmét. Az Szja-tv. 68. §-ának (2) bekezdése szerint a magánszemély vállalkozásból kivont jövedelme a társas vállalkozás vagyonából megszerzett bevételből az a rész, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított értéknek a jegyzett tőke leszállításával arányos részét. Az értékpapír megszerzésére fordított értéket az árfolyamnyereségből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések [Szja-tv. 67. §-ának (9) bekezdése] szerint kell meghatározni az Szja-tv. 68. § (4) bekezdése alapján. Annak, hogy a tőketartalék hogyan keletkezett, annyiban van jelentősége, ha az ott megjelenő összeg jellemzően a névérték feletti részesedésszerzés miatt keletkezett. Ekkor ugyanis a tőketartalék ezen része a szerzési érték részét képezheti.A magánszemély személyi jövedelemadója alapjának megállapításához […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.