Teraszon fogyasztott étel áfakulcsa


A kft. fő tevékenységi köre 5610.08 éttermi vendéglátás. Cégünk több belvárosi gyorséttermet üzemeltet, melyek mindegyike melegkonyhás engedéllyel rendelkezik; az értékesített ételek helyben készülnek, az üdítők azonban nem. Ülőhelyek tekintetében telephelyeink a következő kategóriákba esnek:
-az egyik telephelyünk kiadóablakkal működik, se beltéri leülési lehetőség nincs, se üzlethez tartozó terasz;
-a másik telephelyünknek van egy külső, kb. 20 férőhelyes terasza, de beltéri leülési lehetőség nincs;
-a harmadik telephelyünknek van egy külső terasza és bent is le lehet ülni.
Pénztárgépeinkben elvitel esetén 27%-os áfakulcsot használunk, helyben fogyasztás esetén 5%-os áfakulcsot; a nem helyben készült üdítőkre minden esetben 27%-os áfakulcsot. Ha a vendég egy olyan telephelyünkön fogyaszt helyben készült ételt, ahol megrendelés után "helyben", az étteremhez tartozó teraszon fogyasztja el az ételt, akkor használhatjuk-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot? Bármilyen esetben alkalmazható-e az 5%-os áfakulcs nem helyben készült üdítő értékesítése esetén? Egyértelmű elvitel esetén (amikor a vendég nem a teraszon fogyaszt, hanem elviszi a vásárolt ételt/italt) alkalmazható-e az 5%-os áfakulcs bizonyos feltételek mellett?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. november 25-én (456. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8718

[…] meg. Az Áfa-tv. 13. § (1) bekezdése alapján szolgáltatás nyújtása: bármely olyan ügylet, amely e törvény értelmében nem termék értékesítése. Termék értékesítésének pedig a birtokba vehető dolog olyan átengedése minősül, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja. Az elhatároláshoz segítségül hívható az Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról szóló 282/2011/EU végrehajtási rendelet fogalommeghatározása is. Ennek 6. cikke alapján az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Ebből látható, hogy a kedvezményes adókulcs alá tartozó étkezőhelyi vendéglátásnál az ételek és/vagy italok értékesítésén túl a kiegészítő szolgáltatásoknak is meg kell jelenniük. Ilyen többletszolgáltatás jellemzően a felszolgálás, ülőhely és evőeszköz biztosítása, az asztalok tisztán tartása, mosogatás, mosdó használatának lehetősége stb. (A példaként felsorolt szolgáltatáselemeknek nem kell kivétel nélkül megjelenniük, a lényeg, hogy ezek legyenek túlsúlyban az étel vagy ital egyszerű értékesítéséhez képest.)Fentieknél nem feltétel, hogy a vendéglátás zárt térben történjen, így az megvalósulhat egy, az üzlethelyiséghez tartozó teraszon is, ha például ott van ülőhely, felszolgálás, biztosítanak evőeszközt stb. A kérdésben szereplő második és harmadik eset tehát megfelelhet az 5%-os adómértékkel adóztatandó […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.