Húsfeldolgozás termékeiből ingyenes kiszállítás


Társaságunk tevékenysége húsfeldolgozás (sertés- és marhahúsok, húskészítmények előállítása), termékeinket nagykereskedelem formájában értékesítjük. Üzleti partnereinknek (gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások) egyes esetekben ingyenesen szállítunk ki termékeinkből. Esetek:
-termékkóstoltatásra,
-kereskedelmi forgalomba hozható mintaként,
-mennyiségi megrendeléshez kötött ingyenes termékként,
-forgalom után számolt bónuszként,
-rendezvényre történő felhasználásra.
Az árukat minden esetben szállítólevél kíséretében adjuk át a boltoknak, amelyek igazolva veszik át a termékeket. Segítségüket kérem a fenti esetek adózási és könyvelési területen történő kezeléséhez. Hogyan kell bizonylatolni az eseteket, kell-e számlát kiállítani? Mit kell tartalmaznia a számlának? Fennáll-e áfakötelezettség? Ha igen, de nem szeretnénk a partnerrel megfizettetni, hogyan számlázzuk és könyveljük? Egyéb adómegfizetés terheli-e ezeket az átadásokat? Üzleti ajándéknak minősülhet-e az átadás? (Véleményünk szerint nem, mert az Szja-tv. csak magánszemélyekre vonatkozik.)


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. november 25-én (456. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8726

[…] követelés: T 8643 – K 311. A kérdező társaságnál csak az elengedett áfa összegével kell az adózás előtti eredményt növelni, a térítés nélküli átadás a vállalkozási tevékenység érdekében történik. Ezen esetekben az üzleti partnereknél vizsgálandó, hogy a kóstolásra felhasznált terméket, a kereskedelmi forgalomba hozható – mintaként – terméket terheli-e adófizetési kötelezettség.A mennyiségi megrendeléshez kötött ingyenes termék esetén (például 10-et fizet és 12-t kap), vagy a 10 eladási árát tekintik a 12 eladási árának (árengedmény), vagy a plusz 2-t térítés nélküli eszközátadásként számolják el. Az első változat a jobb, bármelyik változatról van szó, számlázni kell az áfa felszámításával. (A térítés nélküli átadás ez esetben is a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítás. Könyvelése az előbbi bekezdés szerint.)Ha a forgalom után számolt bónuszként a társaság terméket ad át, azt a térítés nélküli átadás szabályai szerint kell elszámolni, az áfa felszámításával, vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordításként.Ha a forgalom után számolt bónuszként utólag engedményt ad a társaság, akkor a forgalommal arányosan, utólag adott (fizetendő) engedmény szerződés szerint meghatározott és elfogadott összegét nem kell számlázni (áfa nincs), és […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.