Adó-visszatérítés elvált szülők esetében


Munkavállalónknak két kiskorú gyermeke van. Feleségétől elvált, felváltva gondozzák a gyermekeket, tehát nem közös felügyelettel váltak, hanem 1 hétig az apukánál, 1 hétig az anyukánál vannak a gyermekek. Ugyanakkor a családi pótlékot a MÁK mindkét gyermek után az anyukának folyósítja. Az apuka (a munkavállalónk) év közben igénybe vette az 1 gyermekre járó családi (szja) kedvezményt, és szeretné a gyermeket nevelők adó-visszatérítését is igénybe venni a NAV-tól. Könyvelők továbbképzésén elhangzott, ahhoz, hogy jogosult legyen az apuka ezen szja-visszatérítésre és a családi kedvezményre, ki kell töltenie a "kérelem családi pótlék megállapítására" nevű nyomtatványt, annak is az V. pontját, és be kell küldenie azt a MÁK-hoz.
1. A fenti két személyijövedelemadó-visszatérítéshez valóban feltétel ezen nyomtatvány munkavállalónk részéről történő beküldése?
2. Ehhez feltétlenül meg kell-e osztani 50-50%-ban a családi pótlék folyósítását, vagy az apuka kérheti-e, hogy továbbra is az anyuka kapja azt mindkét gyermekre való tekintettel, de az apuka továbbra is "csak" jogosult legyen rá? (Nyilván ez az szja-visszatérítéshez való jog miatt fontos számára, nem szeretné elveszíteni azt.)


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. január 13-án (458. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8743

[…] szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt, mindketten (teljes összegben) jogosultak az adó-viss­zatérítésre. Elvált szülők esetén a gyermek a családi pótlék szempontjából csak akkor tekinthető felváltva gondozott gyermeknek, ha a szülők közösen kérik ezt a családi pótlékot folyósító szervtől, és a családi pótlékot emiatt 50-50 százalékos arányban kapják, figyelemmel a Cst. 9. § (4) bekezdésében foglaltakra. Amennyiben az elvált szülők jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyerme­küket, úgy a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult. Mindkét szülő tehát akkor jogosult a gyermek(ek) után járó családi kedvezmény 50 százalékára és az adó-visszatérítésre, ha a családi pótlékot közös kérelmük alapján 50-50 százalékban kapják.Amennyiben – a gyermek(ek) felváltva történő gondozása ellenére – a családi pótlékban kizárólag az egyik szülő részesül, úgy az Szja-tv. 29/B. § (1e) bekezdésében foglalt speciális, a felváltva gondozott gyermek után érvényesíthető családikedvezmény-szabály nem alkalmazható, csak a családi pótlék teljes összegére jogosult szülő lesz jogosult a családi kedvezményre. Ebben az esetben ugyanis a szülő nem a számára megállapított családi pótlék folyósításáról mond le egyoldalú nyilatkozatával a Cst. 6. § (1) bekezdése szerinti lehetőségével élve, hanem közös megállapodással a családi pótlékra való jogosultságáról mond le a volt házastársa javára. A Cst. fent idézett jogszabályhelye értelmében ugyanis lehetőség van arra, hogy a családi pótlékra jogosult személy az igényelbíráló szervnél megtett egyoldalú nyilatkozatával, indokolás nélkül lemondjon a számára megállapított családi pótlék vagy a családi pótlék általa meghatározott részének folyósításáról. Tehát a folyósításról való lemondás [Cst. 6. § (1) bekezdés] az Szja-tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére nem bír joghatással, azonban a jogosultságról való lemondással a szülő a családi kedvezményre való jogosultságát […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.