Kiválás vagyonkezelésbe adott kft.-ből


Bizalmi vagyonkezelési szerződés keretében egy kft. (a továbbiakban: "A" kft.) 100%-ban berendelésre került a kezelt vagyonba. A vagyonrendelést megelőzően ennek az "A" kft.-nek a vagyonelemei szakértő által értékbecslésre kerültek, hogy meghatározható legyen az "A" kft. vagyonrendeléskori piaci értéke, ami egyúttal a vagyonrendelés szerinti értéke is lett (induló tőke). Az "A" kft. könyveiben szerepel egy 17 millió Ft-os könyv szerinti értékű üzletrész (a továbbiakban: "B" kft.), amelynek szakértő szerinti értéke 600 millió Ft, emellett szerepel még egy ingatlan 4 millió könyv szerinti értékkel, amelynek vagyonrendeléskori piaci értéke 9 millió Ft. Ezeken felül vannak még egyéb vagyonelemek is, amelyek könyv szerinti és piaci értéke is egyaránt 8 millió Ft. Összességében az "A" kft. vagyonrendeléskori piaci értéke az előbbiek alapján 617 millió Ft-ban került meghatározásra. Később, már a vagyonkezelés időszaka alatt az "A" kft.-ből kiválással létrejött egy új társaság (a továbbiakban: "C" kft.). Ez a "C" kft. vitte magával a fentebb említett 17 millió Ft könyv szerinti értékű, de a vagyonrendeléskor 600 millió Ft piaci értékre becsült "B" kft.-ben fennálló részesedést. Mind a kiválás során létrejövő "C" kft., mind pedig a jogelőd társaság ("A" kft.) tulajdonosa 100%-ban a vagyonkezelő társaság. A végleges vagyonmérleg szerint a kiváláskor átértékelési különbözet nem keletkezett, a vagyon könyv szerinti értéke lett megosztva a tovább működő és a kiválással létrejött társaság között. "A" kft. jegyzett tőkéje 3 millió Ft, saját tőkéje 33 millió Ft a kiválást megelőzően, míg ezt követően a jegyzett tőkéje 3millió Ft, saját tőkéje viszont 17 millió Ft. A kiválással létrejött "C" kft. jegyzett tőkéje 3 millió Ft, míg a saját tőkéje 16 millió forint.
A kezelt vagyon könyveiben, ahol jelenleg csak az "A" kft. szerepel 617 millió Ft értéken, milyen összegben és mivel szemben kell könyvelni az újonnan létrejövő "C" kft.-t, tekintettel a számviteli törvényre? Kérjük, hogy válaszukban hivatkozzanak az alkalmazandó jogszabályi helyekre!


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. március 10-én (461. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8802

[…] kft. üzletrésze került a kezelt vagyonba, az induló tőke értéke nem lehet más, mint az üzletrész névértéke (a törzstőke). A vagyonkezelésbe vett üzletrészhez köthető eredménytartalékot pedig az Szt. 40/A. § (3) bekezdése alapján tartalékként kell kimutatni.A vagyonkezelésbe adáskor az eszközök egy részét piaci értéken vették számításba a kezelésbe adott vagyon értékének helyes megállapításához. Az eszközök felértékeléséből adódó különbözetet az Szt. 57. §-ának (3) bekezdése szerint értékhelyesbítésként lehet kimutatni a saját tőkén belüli értékhelyesbítés értékelési tartalékával szemben. Így a kezelt vagyonnál – jelen esetben – a saját tőke a törzstőkével azonos nagyságú induló tőkéből, az "A" kft. jegyzett tőkén felüli saját tőkéjével egyező tartalékból és a tételesen meghatározott értékelési tartalékból tevődik össze. [Az Szt. 40/A. §-ának (1) bekezdése.]"C" kft. kiválásakor a végleges vagyonmérlegek alapján az "A" és a "C" társaság kezelt vagyonában az induló tőke 3, illetve 3 millió forint lesz, a tartalékból (a 33-3-3 = 27 millió forintból) "A" társaságnál 14, "C" társaságnál 13 millió forint, míg az értékelési tartalékból az adott […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.