Mérsékelt iparűzési adó könyvelése I.


Tájékoztatást kérek az iparűzési adó helyes könyvelésére, mivel az iparűzési adó mérséklése kapcsán nincs egységes álláspont a meg nem fizetett adó könyvviteli elszámolására. Két lehetőséget említenek a különböző cikkek:
Az egyik szerint: a csökkentett összegű iparűzési adó elszámolása a ráfordítások között. A második szerint a teljes összegű iparűzési adó elszámolása és a csökkentés mértékének megfelelő összeg egyéb bevételként történő elszámolása. Kérdés, hogy a 2. esetben egyéb bevételként az adóelőlegekre vonatkozó (már realizált) csökkentett összeget kell elszámolni egyéb bevételként, vagy a teljes (az év végi bevallásban megállapított) összegre vetített kedvezmény összegét?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. április 14-én (463. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8833

[…] Korm. rendelet valójában – a kormányrendeletben meghatározott vállalkozói körben – felülírta az önkormányzati rendeletekben előírt mértéket, valójában maximálta ezen vállalkozói körben az iparűzési adó mértékét.Az iparűzési adó mértékének meghatározott körben történő csökkentését sokan támogatásnak minősítették, és a csökkentésnek megfelelő mértékig az egyéb bevételkénti elszámolást preferálják. Ehhez persze az is kellene, hogy az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű iparűzési adót pedig egyéb ráfordításként mutassanak ki.Az adómérték-csökkentés azonban nem támogatás, legfeljebb adókedvezmény, kevesebb adót kell fizetni. Támogatás akkor lehetne, ha a kormányrendelet arról intézkedne, hogy a meghatározott körbe tartozó vállalkozóknál az önkormányzatnak ténylegesen megfizetett iparűzési adó […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.