Közösségi szolgáltatás áfájának árfolyama


Egyéni vállalkozó által EU-tagállamból igénybe vett szolgáltatás és fizetendő fordított áfa pénztárkönyvben történő könyvelésével kapcsolatban kérem válaszukat. A vállalkozó havi rendszerességgel EU-tagállamból vesz igénybe szolgáltatást, melyet bankkártyával fizet ki, és a lakossági bankszámlája kerül terhelésre a kifizetett összeggel. A számla euróban kerül kiállításra. Az egyéni vállalkozó alanyi adómentes áfaadóalany, ezért vállalkozói bankszámla nyitására nem kötelezett. A kiadás forintra történő átszámításához a vállalkozó a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamát választotta, és erről a NAV felé bejelentést tett. Helyes-e az alábbi könyvelés?
1. A kiadás forintra történő átszámításához a számlán lévő teljesítési időpontban érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot alkalmazza, és a pénztárkönyvben költségnek minősülő kiadásként könyveli.
2. A kiadást a pénzforgalmi teljesítés napjával (azaz a lakossági számla megterhelésekor) kell könyvelni.
3. Az árfolyam-különbözet vállalkozási bevételként/ráfordításként történő elszámolására az Szja-tv. nem tartalmaz szabályt, ezért az 1. pont szerint számított összeg és a lakossági számlán terhelt összeg közötti különbözetet nem könyveli, vagy ha mégis, akkor költségként nem érvényesíthető kiadásként számolja el.
4. Az MNB hivatalos devizaárfolyamán számított adóalapra megállapítja a 27%-os felszámított fordított áfát, és a pénztárkönyvben a bevételek között fizetendő áfaként könyveli.
5. A 4. pont szerinti összeggel azonosan megállapítja az előzetesen felszámított, le nem vonható áfát, és a pénztárkönyvben a költségek között el nem számolható kiadásként könyveli. (A 4. és 5. pont szerinti tételek pénzforgalmi egyenlege nulla.)
6. A tárgyhónapot követően elkészített havi áfabevallás alapján megállapított és átutalt áfát költségként nem érvényesíthető kiadásként számolja el.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. május 26-án (466. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8877

[…] és a lakossági számlán terhelt összeg közötti különbözetet nem könyvelik, vagy ha mégis, akkor költségként nem érvényesíthető kiadásként számolják el. (Kéziratzárás: 2022. 05. 19.)   Olvasói észrevétel (megjelent a Számviteli Levelek 473. számában – 2022.10.13.) Észrevétel: A Számviteli Levelek 466. számában megjelent 8877. számú kérdésre adott válaszukhoz kapcsolódóan feltett „Helyes-e az alábbi könyvelés?” kérdésemre az 5. pontban általam eredetileg leírt állítás hibás volt, ezt a hibás állítást Önök elfogadták, mint jó megoldást. Szerintem a válasz helyesbítésre szorul. Eredetileg az 5. pont szerint általam megfogalmazott állítás: A 4. pont szerinti összeggel azonosan megállapítja az „előzetesen felszámított, le nem vonható áfát”, és a pénztárkönyvben a „költségek között el nem számolható” kiadásként könyveli. (A 4. és 5. pont szerinti tételek pénzforgalmi egyenlege nulla.) A helyesbítést azért szeretném kérni, mert az Szja-tv. 4. melléklet 3. pontja alapján „alanyi adómentes adózóként igénybe vett szolgáltatás le nem vonható áfája a költségek között elszámolható kiadásként érvényesíthető”. Kérem, hogy válaszukat módosítsák az alábbiak szerint: 5. A 4. pont szerinti összeggel azonosan megállapítja az „előzetesen felszámított, le nem vonható áfát”, és a pénztárkönyvben a „költségek között elszámolható” kiadásként könyveli. (A 4. és 5. pont szerinti tételek pénzforgalmi egyenlege nulla.) A szerző válaszol: Tisztelt Olvasónk! Köszönjük szépen az észrevételt! A Számviteli Levelek 466. számában megjelent 8877. […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.