Egyesület támogatása szponzori szerződéssel


A Tao-törvény által biztosított jogunkkal élve társasági adónk egy részével egyesületet támogatunk. Alapesetben a cég és az egyesület között három szerződés jön létre: együttműködési megállapodás, együttes kérelem és kiegészítő támogatási szerződés. A felajánlott társasági adót a felajánló átutalja a NAV-nak, amely az ellenőrzést követően az alábbi bontásban utalja a befolyt összeget:
86,5% – Egyesület részére támogatás formájában;
1% – Hatósági díjak (EMMI és szakszövetség);
12,5% – Egyesület részére kiegészítő sporttámogatásként.
A felajánlott teljes összeget a felajánló levonhatja az adójából (támogatás, hatósági díj, kiegészítő támogatás). A86,5%-ra vonatkozóan adójóváírást eszközöl a NAV attól függően, hogy mikor történt a felajánlás (7,5, illetve 2,5%). Abban az esetben, ha a támogató nem normál támogatási szerződést köt a kiegészítő sporttámogatásra vonatkozóan, hanem szponzori kiegészítő sporttámogatási szerződést, akkor ez hogy jelentkezik a könyvelésben? A kiegészítő támogatási szerződés (szponzori) díjáról ilyenkor számlát kell kiállítania az egyesületnek. Ez költségként leírható a támogatónál? Ha van áfatartalma, az visszaigényelhető? Társasági adózás szempontjából ez ugyanúgy 100%-ban levonható az adóból?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. május 26-án (466. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8882

[…] igénybe veszi, akkor a felek között fennáll a szolgáltatás-ellenszolgáltatás kapcsolat, a kedvezményezett Áfa-tv. szerinti szolgáltatást nyújt a támogatás nyújtója felé. Ennek megfelelően a kedvezményezettnél áfafizetési kötelezettség, a támogatás nyújtójánál – az adólevonásra vonatkozó általános feltételek teljesülése esetén – áfalevonási jogosultság keletkezik.Fentiekre tekintettel a támogatott sportszervezetnek a szolgáltatás teljesítésének időpontjában számlát kell kiállítania arról. A kiegészítő sportfejlesztési támogatás az ellenszolgáltatás áfa nélkül számított értéke, amelyet a támogatott sportszervezet a szolgáltatásnyújtás árbevételeként számol el. Az ellenszolgáltatás áfa nélküli ellenértéke nem könyvelendő a támogatást felajánló adózónál, azaz nem jelenik meg leírható költségként, mert annak összegét társasági adó jogcímen számolta (számolja) el a támogatást nyújtó.A támogatást felajánló adózónak és a sportszervezetnek a szponzori szerződésben kell megállapodnia […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.