Leányvállalat nem szolgáltat adatokat


1. Mit tegyen az anyavállalat, ha összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésére kötelezett, de a leányvállalatával olyan mértékben megromlott a kapcsolata, hogy nem kap adatszolgáltatást az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítéséhez, illetve, ha a leányvállalat határidőben nem teszi közzé a beszámolóját, és ezért az anyavállalat nem tudja határidőre elkészíteni az összevont (konszolidált) éves beszámolót? Ezeket a körülményeket be kell jelenteni a cégbíróságnak?
2. Ha az anyavállalat az összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésére kötelezett, de a leányvállalata a tárgyévet követően felszámolási eljárás alá kerül, akkor kötelező még elkészíteni az összevont (konszolidált) éves beszámolót az előző évről, vagy ebben az esetben nem kell elkészíteni, hiszen a vállalkozás folytatásának az elve már a következő évben nem érvényesül?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. június 16-án (467. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8895

[…] a számviteli törvényben foglalt rendelkezések megsértése esetén az érintettek – jelen esetben a leányvállalat – külön törvényekben (Büntető Törvénykönyv, szabálysértésekről szóló törvény) meghatározott felelősséggel is tartoznak. Így, ha az anyavállalat az összevont (konszolidált) éves beszámolóját nem tudja a leányvállalati adatszolgáltatás hiánya miatt elkészíteni, és ebből az anyavállalatot kár éri, ezért a kárért a leányvállalat felelősségre vonható.A számviteli törvény 119. §-a (1) bekezdés a) pontja szerint a leányvállalatot fel lehet menteni az összevont (konszolidált) éves beszámolóba történő bevonás alól, ha például vis maior miatt nem tudja a konszolidálásához az adatokat szolgáltatni, azonban az, hogy az anyavállalat és a leányvállalat között a kapcsolat megromlott, nem tartozik ide.2. A számviteli törvény 119. §-a (1) bekezdés c) pontja ugyanakkor kimondja, ha lényeges és tartós jogi korlátozások vagy egyéb körülmények huzamosan akadályozzák az anyavállalatot a számviteli törvény 3. §-a (2) bekezdésének 1. pontjában megnevezett jogai gyakorlásában, akkor a leányvállalatot fel lehet […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.