Kötelező-e a megosztási módszer alkalmazása? (Htv.)


Társaságunk a helyiadó-törvény által, az építőipari tevékenységet folytató vállalkozóknak lehetővé tett adóalap-megosztási módszertan alapján határozta meg iparűzési adóját a 2021-es üzleti évre (Htv. melléklet 2.3. pontja szerinti megosztás). Vállalkozási szintű adóalapunk meghaladta a 100 millió forintot. A vállalkozási adóalap azon 50%-a esetében, ahol a törvény szerint "az adóalap 50%-át a székhelye és az 52. § 31. pontja a)-d) alpontja szerinti telephely(ek) szerinti települések között az 1.1. vagy a 2.1. pont szerinti megosztási módszer alkalmazásával kell megosztani", kötelező-e alkalmaznunk a 100 millió forint feletti adóalap miatt a 2.1 pont szerinti komplex megosztási módszertant, vagy ebben az esetben ez csak egy módszertani választási lehetőség, és alkalmazhatjuk a személyi jellegű ráfordításarányos megosztást? Véleményünk szerint a 2.3. pont első mondatának azon része, mely szerint "...döntésétől függően, az 1.1., 1.2., 2.1. pontokban foglaltaktól eltérően" valójában lehetőséget ad arra, hogy az adóalap nagyságától függetlenül, a vállalkozás sajátosságainak leginkább megfelelően, vagy a személyi jellegű ráfordítások, vagy a komplex módszertan alapján osszuk meg az adóalap 50%-át.
Kötelező-e tehát véleményük szerint a komplex megosztás módszer a vázolt esetben, és ha nem, milyen szakmai érveléssel lehet ezt alátámasztani?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. július 14-én (468. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8910

[…] forint felett volt, csak a Htv. 2.1. szerinti (komplex) módszertant lehet alkalmazni. Ezért, ha az építőipari tevékenységet végző vállalkozás [Htv. 52. § 62. pont] a Htv. melléklete 2.3. pont szerinti módszert alkalmazza, akkor az adóalapja 50%-át aszékhelye és az 52. § 31. pontja a)-d) alpontja szerinti telephelye(i) szerinti települések között a személyi jellegű ráfordításokkal arányos módszerrel [Htv. melléklet 1.1. pont] vagy a komplex adóalap-megosztási móddal [Htv. melléklet 2.1. pont] […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.