Készpénzfizetési korlátozás, pénzmosás


A cégek által kifizetett és befogadott készpénzzel (a kapcsoltakat most ne vegyük ide) kapcsolatos szabályokra szeretnék rákérdezni:
1. készpénzfizetés korlátozása
Adóalanyok között (a vállalkozás fogalomkörébe ebben az esetben szerintem beletartozik az egyéni vállalkozó és az áfa fizetésére kötelezett magánszemély is) 1,5 millió forint felett nem készpénzben kifizetni és befogadni összeget.
2. pénzmosási szabály
3 millió forint fölött (ez korábban talán még 2,5 millió Ft volt) a cégünknek készpénzben ne fizessen senki ellenértéket (használt személygépkocsik kereskedelmével foglalkozunk, itt nyilván a cégek kiesnek, mert rájuk már az 1,5 milliós szabály vonatkozik). Tehát magánszemélyek nem fizethetnek 3 millió forint fölött pl. személygépkocsi-ellenértéket részünkre, mert regisztrálnunk kell, és szabályzatot is kell készítenünk.
Ez utóbbiban kérünk segítséget. Hol kell regisztrálni, milyen hatóságnál, milyen szabályzatot, nyomtatványt kell kitöltetnünk az ügyféllel?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. október 13-án (473. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8987

[…] forintot (az értékhatár 2017. október 31. és 2020. január 10. között 2,5 millió forint volt) vagy azt meghaladó összegű készpénzfizetést. Az árukeres­kedő belső szabályzatának a kereskedelmi hatósághoz történő benyújtásával vállalhatja az e törvény szerinti kötelezettségek teljesítését. A kereskedelmi hatóság a belső szabályzat jóváhagyásával egy­idejűleg a szolgáltatót nyilvántartásba veszi. A belső szabályzatot a hatóság akkor hagyja jóvá (akár kérelemre, akár felügyeleti eljárás során), ha az megfelel a Pmt. és a végrehajtására kiadott rendelet [33/2017. (X. 26.) NGM rendelet] szerinti kötelező tartalmi elemeknek, valamint jogszabállyal és a Pmt. céljával nem ellentétes.A fent leírtak alapján az árukereskedő 3 millió forintot vagy azt meghaladó készpénzfizetést csak abban az esetben fogadhat el, ha belső szabályzatát Budapest Főváros Kormányhivatalának Nemesfémhitelesítési és Pénzmosás Felügyeleti Osztályához, mint kereskedelmi hatósághoz benyújtja, amely ez alapján az árukereskedőt nyilvántartásba veszi.Az ügyfél-átvilágítási kötelezettségről a Pmt. 6. §-a rendelkezik, melynek értelmében az árukereskedő ügyfél-átvilágítást köteles alkalmazni a 3 millió forintot elérő összegű ügyleti megbízás készpénzben történő teljesítésekor. Emellett az árukereskedő köteles a Pmt. 14. § (4) bekezdése értelmében már a 300 ezer forintot elérő vagy meghaladó készpénzfizetésnél is bizonyos adatokat rögzíteni a Pmt. 6. §-ának végrehajtása érdekében.A kereskedő köteles a fent meghatározott esetekben az ügyfelet, annak meghatalmazottját, a rendelkezésre jogosultat, továbbá a képviselőt és a tényleges tulajdonost azonosítani (ügyfél-átvilágítás) és személyazonosságának igazoló ellenőrzését elvégezni. Az azonosítás adatlapok kitöltésével történik. Az ügyfél-átvilágításnál az ügyfél adatait a szolgáltató köteles rögzíteni, és az adatlapokat aláírni (azok helyességéért ő felel), a tényleges tulajdonosról és a kiemelt […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.