Pénzeszközöket érintő gazdasági események bizonylatai


Az Szt. 165. §-a (3) bekezdésének a) pontja szerint: "a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg a könyvekben rögzíteni kell." Az alábbi gazdasági eseményekkel kapcsolatban kérem válaszukat:
1. A munkavállalónak előre nem látható okból, a cég tevékenysége érdekében felmerült kiadása keletkezik (a céges autó lerobbant, a vontatásról készpénzes számlát kap). Elszámolásra kiadott összeget nem vett fel. A munkavállaló egy-két nap elteltével adja le a pénztárba a számlát, amelynek összege részére kifizetésre kerül. Ebben az esetben megfelel-e a törvényi szabályozásnak, hogy a készpénzes számla kelte és a cég pénztárából történő kifizetés eltér egymástól? Könyvelése a szállítóval szembeni vagy a munkavállalóval szembeni kötelezettség kiegyenlítése?
2. A munkavállaló elszámolásra kiadott összeget vesz fel. Elszámoláskor melyik a helyes módszer: ha bevételezzük a pénztárba a teljes elszámolásra kiadott összeget, és az elszámolásra felvett összegből kifizetett készpénzes számlákat kiadjuk a pénztárból (ilyenkor el fog térni a készpénzes számla kelte és a pénzmozgás), vagy csak az elszámolásból megmaradt összeget bevételezzük, a készpénzes számlákat pedig a 36-os elszámolásra kiadott összegek számlára könyveljük? Hogyan kell eljárni akkor, ha a munkavállaló általi vásárlások összege meghaladja az elszámolásra kiadott összeget?
3. A cégnél a munkába járás költségtérítése (helyközi bérlet) a cég nevére kiállított számla alapján történik. A munkavállalók a bérlet számláját a következő hónapban adják le (a bérlet lejártát követően, új bérlet vásárlásakor). A bérlet számláját könyveljük, összegét a pénztárból kiadjuk, a dolgozó felé az önrészt számlázzuk. Ebben az esetben szintén nem egy időben történik a gazdasági esemény és a pénzmozgás, mivel a bérletről kiállított számla kelte és a pénztárbizonylat kelte eltér egymástól (az eltérés egy hónap). Hogyan járunk el szabályosan a bérletszámla összegének pénztárból való kifizetését illetően?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. január 12-én (478. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9061

[…] bevételi, kiadási bizonylattal dokumentált gazdasági műveleteket, eseményeket. Ez viszont nem jelenthet problémát. A felvetett témákra a következőket válaszoljuk: 1. A munkavállaló a céges autó vontatásáról készpénzes számlát kap (azt a munkavállaló kifizette). Az adott cég eszközeit és az adott cég eszközeinek a forrásait közvetlenül nem érinti, csak akkor, amikor a pénztáros a vontatásról kiállított számla szerinti ellenértéket a munkavállaló részére kifizette a pénztárból. Ezt viszont a pénzkifizetés bizonylatával kell alátámasztani. Egyáltalán nem probléma, hogy a pénztári kifizetés bizonylatának kelte eltér a vontatásról kapott készpénzes számla keltétől (ez utóbbi nem az adott cég pénzeszközei mozgatásának a bizonylata, hanem a külső vállalkozó szolgáltatásának a bizonylata). Mivel a cég nevében a munkavállaló járt el, ő kapta a készpénzes számlát, a pénztárból kifizetett díjat is a munkavállalónak kell átvennie. A pénztárból történő kifizetést egyidejűleg az igénybe vett szolgáltatások költségei között is könyvelni kell a pénztárral szemben. 2. A munkavállalónak elszámolásra kiadott összegből megmaradt összeg bevételezése a második módszer szerint helyes. Mivel a munkavállaló elszámolásra pénzeszközt kapott, erre és a kapcsolódó tételekre vonatkozik az Szt. 165. §-a (3) bekezdésének a) pontja szerinti szigorú szabály. Ezért az elszámolásra kiadott összeggel csökken a pénztár pénzállománya, és nő a munkavállalónak elszámolásra kiadott összeg miatti követelés. Amikor a munkavállaló vásárol, szolgáltatást vesz igénybe, és azt az elszámolásra átvett összegből egyenlíti ki, a készpénzben kiegyenlített tételeket a munkavállalói követelés számlán rögzíteni kell (az egyenleg mindig a tényleges pénzmennyiséget kell, hogy mutassa). Amikor a munkavállaló az elszámolásra kiadott összeggel elszámol, akkor követelés számlakivonattal kell átadnia az általa kiegyenlített tételek bizonylatait, és visszaadnia a maradék összeget. Ha többet költött, mint amennyi pénze volt, az elszámoláskor kell a különbözetet elszámolásra kiadnia. A pénztári tétel az elszámolásra kiadott, illetve elszámolásból visszavett összeg. Az […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.