Kereskedelmi adó, saját dolgozó kiszolgálása


Kiskereskedelmi adóval kapcsolatban kérem állásfoglalásukat! Több, általam könyvelt társaságnál merültek fel kérdésként az alábbiak:
A társaságok nagykereskedelmi tevékenységet végeznek, saját bolttal nem rendelkeznek. Az értékesítés viszonteladóknak, kiskereskedőknek direkt módon, ügynökön, valamint webáruházon keresztül történik. A webáruházban a rendeléshez kizárólag a viszonteladóknak van hozzáférési lehetőségük, magánszemélyeknek nem. Két esetben fordul elő, hogy magánszemély is vásárolhat. (E két formában történő értékesítés az összes bevétel 1 ezrelékét sem éri el.)
1. Saját dolgozók kiszolgálása.
2. A társaság nyilvános e-mail-címén történő megkeresés, megrendelés. (Ez utóbbi rendelés történhet végfelhasználó társaság (nem nagykereskedői), illetve magánszemély részéről is). Az e-mailben történő megkeresést a társaság jó hírének megőrzése érdekében nem utasítják el.
Kérdéseim:
A) A saját dolgozó felé történő értékesítést lehet-e önállóan kezelni, hiszen ez egy speciális értékesítési forma, itt külsős nem vásárolhat, nem tartozik a nagykereskedelmi tevékenység körébe, és természetesen ez a típusú értékesítés beletartozna a kiskereskedelmi adó alapjába.
B) Az e-mailen történő rendelés tekinthető-e értékesítési csatornának? Itt, mivel magánszemély és végfelhasználó társaság is vásárol, az ezen az értékesítési csatornán történő értékesítés teljes bevétele beleszámít a kiskereskedelmi adó alapjába.
C) Véleményünk szerint csak és kizárólag az általam említett A és B esetben fordulhat elő, hogy – a törvény 1. §-ának (1) bekezdése szerint – a vevő magánszemély is lehet, a többi esetben kizárt, az adókötelezettség számításánál a nagykereskedőknek, viszonteladóknak történő számlázást, illetve az ezen eladásból származó bevételt nem kell figyelembe venni.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. február 9-én (479. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9085

[…] törvényi indokolásra is – döntő szempont, hogy az adott értékesítési csatornán van-e mód arra, hogy magánszemély, végső fogyasztó vásárolni tudjon. Az értékesítési csatorna valójában nem más, mint az a mód, helyszín, platform, amelyen keresztül a vevő és az eladó a kapcsolatot felveszi egymással, megtárgyalja az ügyletet, s tipikusan, de nem kizárólagosan a terméket a vevő átveszi. Amennyiben kizárt, hogy az adott értékesítési csatornán a magánszemély vevő legyen, akkor az adott értékesítés nem számít kiskereskedelmi tevékenységnek.A kérdésbeli esetben idetartozik a viszonteladóknak (más kereskedőnek), kiskereskedőknek direkt módon, ügynökön keresztül (ez egy értékesítési csatorna), valamint webáruházon (egy másik értékesítési csatorna) keresztül való értékesítés. Előbbi esetén azért, mert a vevő kereskedő, és célja az áru továbbértékesítése, utóbbi esetben pedig azért, mert a kérdés szerint a rendelési felülethez kizárólag a viszonteladóknak (a további eladásra vásárló kereskedőknek) van hozzáférési […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.