Kiválás során a vagyon változása


"A" társaságban lévő termelőeszközöket (gépek, ingatlanok, járművek) a magánszemély tulajdonosok kiválás útján kiviszik egy már működő, szintén általuk tulajdonolt "B" társaságba. Jelenleg "A" társaság bérleti szerződés keretében adja bérbe "B" társaságnak az eszközöket. A cél, hogy az eszközök a termelést végző "B" társaságba kerüljenek, majd ezek után kívánják a magánszemélyek értékesíteni "B" társaságban lévő üzletrészüket harmadik fél számára. Az átalakulás során nem élnek a piaci értékelés lehetőségével, az eszközök könyv szerinti értéken kerülnek átadásra.
1. A kiválás során a felek szabadon állapodhatnak-e meg a kivitt eszközök, a saját tőke, kötelezettség elemek összegéről, arányáról? Vagyis 1000 egység eszközhöz kivisznek 100 egység kötelezettséget (az eszközökhöz közvetlenül hozzárendelhető), és a különbözetként maradt 900 egységet viszik ki az eredménytartalékból? Esetleg a kivitt eszközök eszközökön belüli arányát köteles alkalmazni a kötelezettség és a saját tőke esetében is?
2. Kiválás során kell-e jelezni a jegyzett tőke csökkenését az "A" kft.-nél, mint részesedés kivonását, amely a rendezés oszlopban az eredménytartalékból vissza lesz pótolva? Vagyis ez esetben a 900 egység eredménytartalék helyett 30 egység jegyzett tőke és 870 egység eredménytartalék-csökkenés kerülne a különbözetek oszlopba, majd a rendezés során a jegyzett tőke nőne 30 egységgel az eredménytartalék terhére, így végül a folyamatosan tovább működő "A" kft.-ben az eredeti jegyzett tőke nem változna meg, és az eredménytartalék 870-nel csökkenne. Ez a megoldás más eredményre vezetne, mint az 1. ponti levezetés.
3. Az átalakulás során a gépjárműveket kivéve kell-e illetéket fizetni?
4. A magánszemély üzletrész-értékesítésének azon része, amelyet az átalakulás során szereztek, hogyan számítódik a beszerzési ár és a helyes árfolyamnyereség megállapítása érdekében?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. február 9-én (479. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9089

[…] rendelkezésre álló helyének legalább 50 százalékát kitenné. Ezt a többi Olvasó, választ váró nem tekintené helyénvalónak. Kérdésekre válaszolunk, de részletes tanulmányt még külön kérésre sem készítünk, ez esetben sem. Néhány megszívlelendő gondolat a kérdésben foglaltakhoz kapcsolódóan: A kérdésben leírtak esetében a kiválással létrejövő beolvadás szabályait kell alkalmazni. Az "A" társaságból kiválással létrejön egy társaság, amelybe bevitt eszközökön kívül meg kell határozni ennek a társaságnak a Ptk. szerinti jegyzett tőkéjét, a jegyzett tőkén belül a tulajdoni hányadokat. A saját tőke nagysága meghatározásánál indokolt figyelembe venni az "A" társaság kötelezettségekkel csökkentett összeseszköz-értékéhez viszonyítottan a kiválással létrejött társaságba bevitt – kötelezettségekkel csökkentett – eszközök arányát, továbbá azt, hogy a kiválással csökken az "A" társaság tulajdonosainak a saját tulajdoni hányada és jegyzett tőkéje is. Az eredménytartalék pedig csak arányosan. A tulajdonosoknak a kiválással létrejött társaságban szerzett részesedésének bekerülési értéke a kiválással létrejött társaság végleges vagyonmérlege szerinti saját tőkének a tulajdoni hányada szerinti összege lesz. A kiválással létrejött társaságnak a számviteli törvény szerinti dokumentálását követően – de a kiválás időpontjával – […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.