Mikor lesz az adott támogatás elismert ráfordítás?


Társaságunknak van egy sportegyesülete, amely elsősorban a társaság dolgozóinak mozgásáért, egészségesebb életéért felel. Az egyesület bevétele a tagdíjakból és a társaság által adott támogatásból áll.
– Ha az egyesület nyilatkozik a társaság felé a Tao-tv. 3. sz. mell. A/13. alapján, hogy nem végez vállalkozási tevékenységet, akkor a társaságnál az adott támogatás elismert ráfordítás lesz?
– Az egyesület már több mint 2 éve működik, ha idén benyújtja a NAV felé a 23EGYREG nyomtatványt, hogy szeretné gyűjteni az szja 1%-át 2024-től, ezt megteheti, jár neki (az egyéb feltételek teljesítése esetén)?
– Ha közhasznú szervezeti minősítést szerez, akkor a társaság élhet a támogatás (így már adomány) utáni taoalap-csökkentő kedvezménnyel?
Az egyesület kapcsolódik a társasághoz, annak dolgozói felé nyújt szolgáltatást, ez befolyásolja-e a fentieket?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. április 27-én (484. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9172

[…] nyomtatványt, hogy szeretné gyűjteni az szja 1%-át, akkor 2024-től jogosult lesz a támogatásra az egyéb feltételek teljesítése esetén. Ha az egyesület közhasznú szervezeti minősítést szerez, akkor a társaság által nyújtott támogatás abban az esetben minősül adománynak, ha nem áll fenn, hogy a társaságnak, a társaság tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag vagy részvényes közeli hozzátartozójának vagyoni elő­nye származik ezáltal. Ha ez nem áll fenn, akkor élhet a Tao-tv. 7. § (1) bekezdés z) pontjában […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.