Sporteszközök értékcsökkenése a személyi jellegű egyéb kifizetések között


A 6245. számú kérdésben szereplő társaság sporteszközt vásárolt, amit a munkavállalók ingyenesen használhatnak kikapcsolódás céljából. A válaszban azt írták, hogy a terv szerinti értékcsökkenési leírás összegét a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Ezzel kapcsolatosan merültek fel könyveléssel, bevallással és társaságiadó-kezeléssel kapcsolatos kérdéseink.
1. Amennyiben az értékcsökkenés összege átvezetésre kerül a személyi jellegű egyéb kifizetésre (T 55 – K 57), a tárgyi eszköz mozgástáblában hogyan kerüljön bemutatásra a nettó értékváltozás, tekintettel arra, hogy a főkönyvben nem szerepel kapcsolódó értékcsökkenés?
2. Hogyan kell alkalmazni a Tao-tv. tárgyi eszközökre vonatkozó előírásait a sporteszköz esetében? Az aktiválás után keletkezik-e a Tao-tv. szerinti nyilvántartási érték, és ezzel összefüggésben:
– kell-e az adott eszközre a számviteli törvény szerint értékcsökkenés/Tao-tv. szerinti értékcsökkenés adóalap-módosításokat alkalmazni a 7. § (1) bekezdés d) pontja, 8. § (1) bekezdés b) pontja szerint?
– kell-e alkalmazni az eszközállományból történő kivezetéskor a Tao-tv. 7. § (1) bekezdés d) pontját, 8. § (1) bekezdés b) pontját?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. május 25-én (486. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9215

[…] értékcsökkenési leírás: T 571 – K 119, 129, 139, 149, 159; – az elszámolt terv szerinti értékcsökkenés átminősítése vásárolt szolgáltatássá: T 271 – K 582, T 581 – K 597; – az átminősített értékcsökkenés elszámolása a személyi jellegű egyéb kifizetések között: T 55 – K 271. Az Szt. 76. §-ának (2) bekezdése szerint a saját előállítású eszközök aktivált értékeként kell kimutatni ... a törvény előírásai szerint az egyéb ráfordítások között elszámolandó saját előállítású eszközök és saját teljesítmények ... közvetlen önköltségen számított értékét. A saját teljesítmények (ideértve a terv szerinti értékcsökkenési leírást is) személyi jellegű kifizetések közötti elszámolása az egyéb ráfordítások közötti elszámolással egyezően kezelendő (azaz a saját előállítású eszközök aktivált értékeként), éppen azért, hogy azok a problémák elkerülhetők legyenek. (Az értékcsökkenési leírás valójában eszközérték-csökkenést, eszközváltozást jelent!) Kérdéseire így a válaszok: – nem helyes a T 55 – K 57 könyvelési […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.