Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...is.(Részletesen lásd a Számviteli Levelek 90. számában, az 1848. kérdésre adottválaszban.) A fentiek szerint meghatározott önköltség áfával növelt értékétkell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni (T 552 – K 271, 467és T 271 – K 582). Mi legyen...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.
Kapcsolódó címke:

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...végül a munkavállalóknak adott juttatás alapján a munkaadói járulékot.Mivel a cég dolgozói fizetnek a munkahelyi étkezésért, az áfatörvény 33. §-a (1) bekezdésének a) pontjában szereplő áfalevonási tiltás nem vonatkozik a kapcsolódó beszerzésekre...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.