Ételkészítés nyersanyagának elszámolása

Kérdés: Helyesen értelmezzük-e, hogy a vendéglátásban az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagokat most is – mint korábban – az eladott áruk beszerzési értékeként és nem anyagköltségként kell elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...előírásból egyértelműen következik, hogy az ételek előállításához felhasznált vásárolt anyagok nem minősülnek kereskedelmi árunak, hiszen azokat nem változatlan formában értékesítik, azokat az ételek előállításához, a vendéglátó...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 14.

Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...új Szt. 28. §-a (1) bekezdésének a) pontja lényegében meghatározza az árukészlet fogalmát: amit a rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és ami a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...kell fizetni a 44 százalék személyi jövedelemadót, a biztosítottak részére adott juttatás után a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, a biztosítottnak nem minősülők juttatása után a százalékos egészségügyi hozzájárulást, végül a munkavállalóknak...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.
1
2