Meleg étel biztosítása

Kérdés: A cég a dolgozók részére megrendeli és kihozatja a meleg ételt. Erről a cég nevére készül a számla. Ebben az esetben hogyan kell elszámolni az étkeztetést? Milyen nyilvántartás szükséges?
Részlet a válaszából: […] ...elszámolni (könyvelési tétel: T 558 – K 1, 2, 3, 467, azaz anyagköltség,igénybe vett szolgáltatás, munkabér és járulékai, értékcsökkenési leírás,illetve ezek együttes összegére jutó fizetendő áfa).Nagyobb gondot jelent azonban az, hogyan...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 20.

Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...a fűtés, a világítás, a takarítás, a mosogatás költségei, az étkezéshez használt eszközök költségei (a bekerülési értékük, értékcsökkenési leírásuk);c) a reggelihez, a vacsorához beszerzett élelmiszer számlázott – áfa nélküli – bekerülési...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...5. Költségnemek számlaosztály megfelelő költségnemszámláin kell elszámolni. Így például az üzemi konyha (épületrész) terv szerinti értékcsökkenését az 571. számlán, az üzemi konyha üzemeltetésének (fűtés, világítás, takarítás), továbbá karbantartásának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.