Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztály megfelelő számláin kell elszámolni. (Amennyiben az üdülőben a reggelin kívül egyéb étkeztetést is biztosítanak, indokolt annak a költségeit elkülönítetten könyvelni, az étkeztetés adóztatására...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...esetében a jövedelemnek minősülő juttatás értékének meghatározásához elsődlegesen meg kell állapítani a saját konyhán történő étkeztetés közvetlen önköltségét.A saját konyhán történő étkeztetés közvetlen önköltsége a saját konyha működtetésének...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...kérdésben leírtak alapján sajátosan kell az étkeztetéshez felhasznált saját előállítású termékek értékét meghatározni. Ha a saját előállítású terméket közvetlenül értékesítenék, akkor természetesen közvetlen önköltségen, de az eladási ár nem...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...az adóköteles természetbeni juttatás.A saját konyha üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának), a saját konyhán történő étkeztetésnek a költségeit elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztály megfelelő költségnemszámláin kell elszámolni. Így...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...3. pontja szerint a személyi jellegű egyéb kifizetések közé tartozik az étkezési térítés, a munkáltató által természetben nyújtott étkeztetés, továbbá a reprezentáció is.Ha a vállalkozásnak saját üzemi konyhája van, akkor annak közvetlen és közvetett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...elkészítéséhez felhasznált anyagokat árukészletnek. Ugyanígy helytelen árukészletnek tekinteni a saját üzemi konyha részére vásárolt étkeztetési anyagokat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.